Pénzgyűjtés a Klubrádió fennmaradásáért

Gyűjtési hetet indított hétfőn a Klubrádió a hallgatói és a támogatói körében, hogy előteremtse a működéséhez szükséges pénzt. Arató András, a rádió elnök-vezérigazgatója súlyosnak nevezte az anyagi helyzetüket, hiszen a havi 30 millió forintos fenntartási-működési költségből csak 6-8 milliót fedeznek a reklámbevételek.
Arató emlékeztetett arra, hogy a Klubrádiót 2001-ben gazdasági vállalkozásként, de közéleti feladatokra hozták létre. Az első évtizedében, amikor még piaci körülmények uralkodtak a reklámpiacon, a rádió szerény körülmények között eltartotta magát. A 2010-es kormányváltás után azonban drámaian változtak a körülmények, súlyosan torzult a hirdetési piac. Azóta az állami reklámok szinte kizárólag a kormányhoz lojális médiumokban jelennek meg, a piaci hirdetők egy jelentős része pedig csak ott mer hirdetni, ahol az állami szereplők, abban bízva, hogy akkor „nem érheti őket kellemetlenség".
A rádió fennmaradása a tét
A rádió fennmaradása a tét
Szabó Bernadett / Népszabadság

A rádió azonban a frekvenciáért folytatott többéves bírósági küzdelem mellett is túlélte az elmúlt négy évet. A hallgatók közreműködését korábban is kérték, mostanra azonban teljesen egyértelművé vált, hogy támogatásukra „intézményesítve" van szükség a rádió fennmaradásához. A rádió éves fenntartásához szükséges 400 milliós költség fedezetét csak úgy tudják előteremteni, ha annak felét a hallgatók állják. Ez az összeg a hallgatók magas számához viszonyítva szinte szimbolikus – mondta Arató.

A rádiónak most hozzávetőlegesen 80 millió forint támogatásra van szüksége ahhoz, hogy biztonsággal tudja folytatni a tevékenységét. Ebből 20 millió forint napokon belül befolyik a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlásaiból, 60 millióra azonban feltétlenül szükség van ahhoz, hogy a rádió karácsonykor még szóljon. Ezen a héten a Klubrádió adásaiban és internetes felületein a hallgatók folyamatosan figyelemmel kísérhetik a gyűjtés állását. Városszerte szerveznek eseményeket cukrászdákban, könyvesboltban, sőt, még az Állatkertben is, amelyeken a közönség találkozhat a rádió munkatársaival.

A Hadd Szóljon! Egyesület a Klubrádióért is folytatja a tevékenységét, a jövőben is szervez rendezvényeket a Klubrádió szimpatizánsi körének összetartása, a rádió és közönségének személyes találkozása érdekében. A múlt szombaton például a már hagyományos Szörp-szóda fesztivál programjára mintegy ötszáz érdeklődő látogatott el.

Kérdésünkre az elnök-vezérigazgató közölte, hamarosan a bírósághoz is benyújtják kártérítési igényüket az elmúlt négy évben elszenvedett veszteségeik miatt, miután a médiahatóság elzárkózott káraik megtérítésétől. Arató azonban hangsúlyozta, a kártérítési perből várható bevétel csak hosszú távon járulhat hozzá a rádió anyagi helyzetének rendezéséhez, hiszen egy ilyen per akár évekig is húzódhat.

Lapunk számításai szerint a kárigény nagyságrendileg több százmilliós, akár milliárdos lehet. A Klubrádió ugyanis nem csak a jogellenesen beszedett frekvencia-díjakat kéri vissza, mert 2010 óta járt volna nekik a most már használt 92,9-es közösségi, tehát ingyenes frekvencia. A csaknem négy évig folyamatosan bizonytalanságban lebegtetett frekvenciajogosultság miatt a rádió elveszítette reklámbevételeinek döntő részét, hiszen a hirdetők nem tudtak biztos lábakon álló vállalkozásként tekinteni rá. Különösen úgy, hogy a rádió sokáig kéthavonta megújítgatott ideiglenes műsorszolgáltatási szerződéseket kapott.

A vezérigazgató hangsúlyozta, súlyos sérelem érte és éri a rádió hallgatóit azáltal is, hogy a Klubrádió az elmúlt években a hatóság jogellenes és diszkriminatív tevékenységével összefüggő okok miatt elvesztette mind a tizenkét vidéki frekvenciáját.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.