Pénzért könyörögnek a pszichiátriai betegek

A szenvedély- és pszichiátriai betegek egyharmadának ellátására 2012-ben egyszerűen nem jutna pénz, de a kábítószer-fogyasztás megelőzésével kapcsolatos feladatok finanszírozása is veszélybe kerülne jövőre, ha a parlament a jelenlegi számokkal fogadná el a jövő évi büdzsét. Az érintettek segélykérő levelet írtak Réthelyi Miklósnak.

Levélben fordultak a szenvedélybetegeket és a pszichiátriai betegeket ellátó közösségi szolgálatok Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez azt kérve tőle: tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a 2011-es szinten biztosítva legyen a feladataik ellátásához szükséges forrás - tájékoztatták a szervezetek kedden a távirati irodát.

A miniszternek hét szervezet - a Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége, a Magyar Addiktológiai Társaság, a Magyar Pszichiátriai Társaság, a Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetsége, az Ártalomcsökkentők Országos Szakmai Egyesülete, az Országos Közösségi Ellátások Egyesülete és az Ébredések Alapítvány - hétfőn küldte el nyílt levelét.

Ebben azt írták: aggodalommal tölti el őket, hogy a 2012-es költségvetésre vonatkozó törvényjavaslatban a "támogató szolgáltatások, közösségi ellátások, jelzőrendszeres és házi segítségnyújtás, utcai szociális munka és krízisközpont finanszírozása" címszó alatt 4 milliárd 448 millió forint keretösszeg szerepel, ami - mutattak rá - mindössze 61 százaléka a 2011-ben ezen a területen rendelkezésre álló forrásoknak.

Ez azért különösen aggasztó, mert a 2011. évi források is csak válságmenedzselésre voltak elegendőek, ugyanakkor a 2012. évi tervezetben szereplő összeg a korábbiakhoz képest szélesebb szolgáltatáspaletta finanszírozását célozza - olvasható. A szenvedélybetegek és pszichiátriai betegek közösségi ellátása keretében 2011-ben 9400 ellátásra szoruló kliensről 154 szolgáltatás gondoskodott, éves szinten átlagosan fejenként 183 ezer forint felhasználásával. Ez azt jelenti, hogy változatlan egy főre jutó finanszírozás mellett a tervezetben szereplő összeg esetén 3666 kliens ellátatlan maradhat 2012-ben.

Különösen igaz ez az állítás annak ismeretében, hogy az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárását a gondozóhálózat fejlesztése nem követte, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet felállítása késlekedik, így a pszichiátriai és szenvedélybetegek ellátása a pszichiátriai gondozók mellett döntően a közösségi ellátás keretein belül, a civil ellátók domináns szerepvállalásával valósul meg - olvasható a levélben.

Mint írták, "a számokból kiolvasható kedvezőtlen tendenciákat tovább súlyosbítja", hogy a kábítószer-fogyasztás megelőzésével kapcsolatos feladatok finanszírozására mindössze 300 millió forintot irányoz elő a költségvetési tervezet, ami szintén "drámai csökkenést jelent" a 2011. évivel való összehasonlításban. A szervezetek kérik Réthelyi Miklóst, hogy "az ellátás és az ellátórendszer fenntartása érdekében kövessen el mindent, hogy legalább a 2011-es szinten biztosítható legyen a feladatellátáshoz szükséges forrás".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.