Próbatétellel megúszta a hevesi gárdakapitány

Jogerősen egy év próbára bocsátotta a Heves Megyei Bíróság Ferenczi Henriket, az Új Magyar Gárda megyei kapitányát. Első fokon még pénzbüntetést kapott a vádlott.

Az indoklásban a tanácsvezető bíró kifejtette, a gárdakapitány valamennyi tényállási elemét megvalósította az egyesülési joggal való visszaélésnek. A bírói tanács ugyanakkor megállapította, a pénzbüntetés kiszabásának törvényi feltételei nem állnak fenn - adta hírül kedden a megyei hírportál, a heol.hu.

Az Egri Városi Bíróság még tavaly novemberben ítélte - nem jogerősen - hatvanezer forint pénzbüntetésre Ferenczi Henriket egyesülési joggal visszaélés vétsége miatt. Az egri rendőrkapitányság az után tett büntetőfeljelentést ellene, hogy alakzatban magyar gárdisták vonultak fel 2009. november 4-én, egy Egerben tartott megemlékezésen.

A bíróság bűnösnek találta a gárdakapitányt, ezért kétszáz napi, naponta 300 forinttal megváltható elzárásra ítélte - közölte akkor a Heves Megyei Bíróság sajtószóvivője, Kovács Péter. A városi bíróság azzal indokolta a vétség megállapítását, hogy a vádlott egy feloszlatott egyesület tevékenységét vezetőként irányította.

Az egri '56-os emlékműnél összegyűlt emlékezők a bejelentéstől eltérően, a feloszlatott Magyar Gárda jellegzetes alakzatába szerveződtek. A helyszínen tartózkodók a rendőrök többszöri felszólítása ellenére sem fejezték be a jogsértést, ezért a rendőrség igazoltatta a jelenlévőket, továbbá előállította a rendezvény szervezőjét, majd eljárást indítottak ellene.

Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjének akkori közlése szerint 2009. október 29-én egy egri magánszemély tett bejelentést, hogy megemlékezést szervez 2009. november 4-én este az egri Hatvani kapu téren található '56-os emlékműnél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.