Pénzbírság a józsefvárosi irodafoglalóknak

Pénzbüntetést kaptak azok a tüntetők, akik múlt pénteken elfoglalták Kocsis Máté józsefvárosi polgármester, egyben hajléktalanügyi biztos irodáját. A rendőrség a szankciókat azzal indokolta, hogy a demonstrálók engedetlenek voltak a rendőri intézkedéssel szemben.

A rendőri intézkedéssel szembeni engedetetlenség miatt pénzbírságta ítélték azt a huszonhárom tüntetőt, akik pénteken elfoglalták a VIII. kerületi polgármester irodáját - adta hírül az origo.

Mint ismert, a tüntetőket pénteken állították elő Kocsis Máté irodájából, miután a rendőri felszólítás ellenére sem voltak hajlandóak elhagyni az épületet az ügyfélfogadási idő végén. Mind a huszonhárom tüntető pénzbírságot kapott a jogszerű rendőri intézkedés elleni engedetlenség miatt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az origo-val kedden.

A portál nem kapott hivatalos tájékoztatást arról, hogy mekkora bírságokat kaptak a tüntetők, de ilyen esetekben a legmagasabb kiszabható összeg a törvény szerint 50 ezer forint.

Pénteken délelőtt mintegy harmincan vonultak be a polgármesteri hivatalba, egy részük a folyosón, másik részük Kocsis Máté irodájában tiltakozott "Börtön helyett lakhatást", "A szegények nem bűnözők" feliratokat tartva. A polgármester irodájában a titkárnő asztalának dőlve ültek, miközben a titkárnő dolgozott. Később a tüntetők nem a saját lábukon hagyták el az épületet, egy-egy embert három-négy rendőr cipelt ki.

A Város Mindenkié csoport egyik aktivistája pénteken az origo-nak azt monda: az ülősztrájk független tőlük, és nem volt szervezett, de nyilván olyanok vettek benne részt, akik egyetértenek velük. Hozzátette, "teljes mértékben egyetért az állampolgári engedetlenséggel, mert fel kell hívni a döntéshozók figyelmét, hogy tarthatatlan a szabálysértési törvény tervezete".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.