Kétszázezerbe kerülhet egy üveg sör

Az ittas járművezetők, ha vérükben 0,8 ezreléknél kisebb alkoholszintet állapítanak meg, a legfeljebb százezer forintig terjedő szabálysértési bírság helyett péntektől fix összegű, az elfogyasztott ital mennyiségétől függően 150 vagy 200 ezer forintos büntetésre számíthatnak.

Az ittas vezetést mostantól nem az egyes szabálysértésekről szóló kormányrendelet, hanem a közúti közlekedési törvény rendelkezései alapján bírálják el. Ennek elég kellemetlen következménye, hogy a 0,8 ezreléknél kisebb véralkoholszintig eddig kilátásba helyezett legfeljebb százezer forint helyébe a közigazgatási bírság kötelező büntetési tétele lép, ami 0,5 ezrelékig 150 ezer, felette kétszázezer forint lesz (aki ennél többet ivott, változatlanul büntetőeljárásra készülhet). Némi ellentételezés: a jogosítvány már nem lesz veszélyben, csupán hat vagy nyolc büntetőpontot könyvelnek el.

Nem ilyen drasztikusan, de emelkedhet azok büntetése is, akik nem csatolják be a biztonsági övet. A tarifa ma lakott területen tízezer, lakott területen kívül tizenötezer, autópályán húszezer forint, míg a közigazgatási bírság új tételei rendre tizenötezer, harmincezer, illetve negyvenezer forintra nőhetnek.
Ezzel szemben a gyermekülés, illetve a bukósisak használatának elmulasztása kikerül a közigazgatási bírságolási körből, miként az is, ha valaki vezetés közben kézben tartott mobillal telefonál. Ezek a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megszegésének minősülnek majd, és a közúti közlekedési törvény helyett a szabálysértési jog vonatkozik rájuk.

Ebből következik, hogy az ilyen jogsértések maximum harmincezer forint bírsággal lesznek sújthatók, tehát valamivel „olcsóbbá“ válnak. De a büntetőpont természetesen marad, s aki megfelelő felszerelés nélkül szállít gyermeket, kettő, a kézben tartott telefonon fecsegő sofőr három pontra számíthat.

További változás: egyértelművé válik, hogy a gyorshajtást és a tilos jelzésen áthaladást nem a szabálysértési jog, hanem minden esetben a közúti közlekedési törvény – illetve az annak végrehajtására kiadott, a közigazgatási bírság összegét meghatározó rendeletek – alapján kell elbírálni. Akkor is, ha a járművezetőt a helyszínen azonosították, tehát mindenképpen a magasabb tarifát – ami az engedélyezett sebesség túllépése esetén háromszázezer forint is lehet – kell érvényesíteni, ráadásul büntetőpontot is adnak. 

A fizetendő összeget nem mutatja
A szonda titkot mutat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.