Pénteken nyit, szilveszterkor zár a városligeti műjég

Pénteken ideiglenesen megnyílik a Városligeti Műjégpálya és az év végégig várja a korcsolyázás szerelmeseit.

Péntektől, igaz, még csak ideiglenesen, a januári gyorskorcsolya EB beharangozó rendezvénye kapcsán – újra birtokba veheti a közönség a Városligeti Műjégpályát. A Műjégpálya intézménye és a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség két héten keresztül várja azokat, akik aktív kikapcsolódással szeretnék tölteni a szabad idejüket és tudnak, vagy éppen most szeretnének korcsolyázni tanulni.

A felújított létesítmény hivatalos átadása a kivitelező csődeljárása miatt csúszik, de a város vezetése az ünnepek alatt szeretné biztosítani a fővárosiaknak a létesítmény használatát. A műjégpálya december 31-ig minden nap nyitva tart délelőtt 10 és 14 óra között, illetve délután négytől nyolcig. 

A jegyár egységesen 1.300,- Ft, mely az adott nyitvatartás idejére érvényes és tartalmaz egy alap balesetbiztosítást is.

A Városligeti Műjégpálya rekonstrukciója ettől függetlenül már két határidőn is átlépett. Az átadást eredetileg áprilisra ígérték, majd novemberre módosították az időpontot. A
projekt egyelőre a fővárosi önkormányzat jövő évi költségvetési koncepciójában is szerepel a rekonstrukcióval kapcsolatos követelések miatti kockázat okán. Az önkormányzat ugyanis vitatja az időközben csődbe ment kivitelező által benyújtott számlákat.

Mint ismeretes a fővárosi Önkormányzat és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2008. december 15-én írta alá a Városligeti Műjégpálya és a hozzá tartozó épületegyüttes felújításáról szóló támogatási szerződést. A szerződés szerint 2010 végéig újították volna fel a jégpályát és a fogadóépületet, illetve újjáépítették volna a II. világháborúban lebombázott épületszárnyat is. A csaknem 4,7 milliárd forintos fejlesztéshez 3,175 milliárd forintos uniós támogatást kap a főváros.

Az eredeti elképzelés értelmében nem csupán felújítják, hanem további funkciókkal bővítik a létesítményt. A beruházás első ütemében a világhírű szabadtéri, mesterséges jégpálya rekonstrukciójára került sor, míg a második ütemben az 1893-ban neobarokk stílusban épült, azóta nagyon leromlott állapotú, műemlékvédelem alatt álló főépület teljes és korhű, a kiemelt idegenforgalmi területhez illő felújítása történt meg a II. világháborúban lebombázott épületszárny újjáépítésével együtt. Csakhogy hiába fogadókész a jégpálya, ha a műemléképület befejezése még várat magára.

A késlekedésnek több oka is van. A műemlékvédelmi hatóság például a kivitelezői szerződéskötés után rendelt el kiterjesztett kutatást a területre, majd az is kiderült, hogy az építmények egy része életveszélyes, így azokat az előírások szerint kézzel kellett bontani. Másrészt a kivitelező Hérosz Zrt. 3300 négyzetméteren veszélyes hulladékot, azbesztpalát talált a pályatest alatt. A Hérosz Zrt. jelezte: a rész- és véghatáridőket felmondják, a káruk megtérítését pedig bíróságon kezdeményezik majd. A kivitelező júliusban fel is függesztette a munkát, mivel állításuk szerint a főváros alig hatvanmilliót fizetett ki az általuk elvégzett hétszázmillió forintos munkára.

A főváros nem fogadta el a pótmunka kiszámlázását, de az átadási határidőt 2011 áprilisra módosították.

A munka azonban akkora se készült el. A kivitelező újabb követeléssel állt elő, mivel a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal az eredeti építési engedélyhez képest további kérésekkel állt elő a díszterem és a homlokzat kialakítására. A nyári sajtóbejáráson novemberi átadást ígértek.

Már ezen is túlfutott az idő, de a műjégpálya végleges megnyitásáról egyelőre nincs szó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.