Pénteken bejelentik Matolcsyt

Péntek délután hallgatja meg a jegybankelnökjelöltet az Országgyűlés költségvetési és gazdasági kérdésekkel foglalkozó bizottsága – közölte Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a HírTV Rájátszás című műsorában. Kormányzati források lapunknak megerősítették: biztos, hogy Matolcsy György lesz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) következő vezetője.

Azt is hozzátették, ha ez a forgatókönyv valósul meg, valószínű, hogy pénteken egy új MNB-alelnök neve hangzik még el, mégpedig Balog Ádámé, aki jelenleg a nemzetgazdasági tárca (NGM) adóügyekért felelős helyettes államtitkára.

Van mit megbeszélni - Matolcsy György és Orbán Viktor a parlamentben
Van mit megbeszélni - Matolcsy György és Orbán Viktor a parlamentben

Az egyik, NGM-nél dolgozó forrásunk szerint Matolcsy állítólag azért is tartaná őt jó választásnak, mert agilis és „fiatalkori önmagát” látja benne. Ezek szerint Balog veheti át a március végén távozó Karvalits Ferenc posztját, míg Király Júlia helyére (akinek mandátuma július elején jár le) majd csak később jelölnek alelnököt.

A miniszterelnökhöz közeli források azt is „szinte száz százalékra” mondták, hogy Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős miniszter kerül az NGM élére. A tárcánál úgy tudják, Cséfalvay Zoltán marad a parlamenti államtitkár, Naszvadi György, az államháztartásért felelős államtitkár – aki a kormányban a tárcák legkeményebb tárgyalópartnere, a minél kevesebb kiadás híve – viszont visszavonulhat, hiszen lassan eléri a hetvenedik életévét.

A parlamenti folyosón lehet olyat hallani, hogy Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára az NGM-hez kerül. Az első Orbán-kormányban a pénzügyminiszter Varga mellett Tállai volt az adóügyekért felelős államtitkár.

Valószínűleg Matolcsy sem okozna intézkedéseivel negatív meglepetéseket, ha ő váltaná Simor Andrást – vélekedtek tegnapi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők. A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzőstábja a minap Budapesten tett tájékozódó látogatást, és találkozott jegybanki illetékesekkel, magánszektorbeli közgazdászokkal, valamint helyi bankok és pénzügyi hatóságok képviselőivel.

A befektetőknek összeállított, Londonban ismertetett beszámolójukban közölték: magyarországi tárgyalópartnereik arra számítanak, márciustól Matolcsy lesz az MNB elnöke. Budapesti tárgyalásaik arra vallanak, az elnöki kinevezést kísérő idegesség eltúlzott, nem valószínű, hogy az új jegybankelnök rögtön unortodox lépésekkel kezdene – írja az MTI.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.