Példás büntetést várnak a kereszténydemokraták a Való Világ miatt

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség szankció alkalmazását kéri a médiahatóságtól az RTL Klub Való Világ című sorozata ellen, és arra bátorítja az embereket, hogy - élve az új médiatörvény adta lehetőséggel - tegyenek bejelentést a hasonló "család- és erkölcsromboló" műsorok ellen.

Stágel Bence, a szervezet elnöke az MTI-nek azt mondta, arra kérik a családi értékeket védelmező magánszemélyeket, civil szervezeteket: a Való Világ című műsorral kapcsolatban egyedi bejelentésekkel konkrét esetekre is hívják fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság figyelmét, hogy az az ügyek egyesítésével tudjon eljárni. A médiahatóságtól pedig a középmértéket meghaladó, példaértékű büntetés kiszabását kérik.

A kereszténydemokrata országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: az IKSZ álláspontja szerint a nézők nem azért "fogyasztanak médiaszemetet", mert erre van igényük, hanem azért, mert ezt teszik eléjük. Ha kialakulna egy széles és mélyen tagolt médiapiac, amelyben az egyetemes és nemzeti kultúra elemei képeznék a "mainstream" vonalat, akkor az olyan "nyomasztó műsorok", mint a Való Világ, a perifériára szorulnának. Hozzátette: szakértők azon álláspontját osztják, hogy ezt a célt csak megfelelő médiaszabályozással lehet elérni, amelyet a most hatályba lépő médiatörvény megteremtett.

Stégel Bence azt mondta, hogy a Való Világhoz hasonló reality műsorokban a kihasznált szereplők nemcsak a maguk, hanem - a producerekkel közreműködve - tulajdonképpen a nézők emberi méltóságát is meggyalázzák, hasonlóan azokhoz a beszélgetős műsorokhoz, amelyekben "kiárusítják az emberek sorsát és nyomorúságát". A kereszténydemokrata politikus szerint az NMHH kiemelt szerepe azt felügyelni, hogy az egyetemes és nemzeti kultúra újra hangsúlyos legyen az audiovizuális környezetben. Magyarországon ugyanis túlságosan kicsi a piac ahhoz, hogy ezek maguktól megjelenjenek - tette hozzá. Ha ezt a kötelezettséget egy csatorna nem akarja vállalni, akkor jogi eszközökkel korlátozni kell, teret engedve egy olyan új csatornának, amely ezt majd vállaltan megteszi - szögezte le.

Megjegyezte: a nemzetközi példák azt mutatják, hogy megfelelő szabályozással sikeresen lehet integrálni a kínálatba értékeket közvetítő tartalmakat. Nem véletlen, hogy a britektől a németekig mindenhol népszerűek a nemzeti kultúra kortárs kultúrába igényesen visszalopott elemei - tette hozzá.

 

Már most látható, hogy a magyarság javuló mentális állapotban kerül ki az újabb VV-szezonból
valóságshow, Valóvilág
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.