Több tízezer résztvevőre számítanak a szombati tüntetésen

A szombati pedagógustüntetést szakszervezetek sora is támogatja. Ott lesznek a közszolgák mellett a bányászok, a kereskedelemben és a közlekedésben dolgozók, a vasasok, a vegyészek – összességében vélhetően több tízezer ember.

Minden lehetséges eszközzel támogatja a pedagógusok szombati tüntetését a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), így az ország valamennyi megyéjéből buszokat indítanak Budapestre – mondta kérdésünkre Földiák András, a közszolgálatban működő konföderáció elnöke.

Tájékoztatása szerint a tagszervezeteiket is mozgósítják, és elektronikus levélben kértek mindenkit, hogy vegyenek részt a demonstráción, amely nemcsak a tanárokról, hanem a kulturális és szociális területen foglalkoztatottakról, illetve általában a közszolgákról is szól. Közölte: a rendezvényen a SZEF három tisztségviselője szólal fel. Maga egyébként több tízezer résztvevőre számít.

Szolidárisak a pedagógusokkal, és „rászerveznek" az akciójukra – tudatta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Ha a színpadon nem is, a tömegben a reményei szerint a tagjaik közül sokan ott lesznek. Meggyőződése ugyanis, hogy a tüntetés tétje nem elsősorban az, hogy a pedagógusoknak sikerül-e jobb pozíciókat kivívniuk saját maguknak. Az oktatási rendszer állapota az egész ország jövője szempontjából meghatározó – hangsúlyozta az érdekvédő –, ezért minden tagjukat arra buzdítják, hogy vegyen részt a tüntetésen.

Kordás közölte: a mozgósításban a konföderáció ágazati szakszervezetei, illetve területi képviseletei is részt vesznek. Úgy tudja, több helyütt igény mutatkozott arra, hogy buszokat indítsanak, és ennek költségeit helyben viselik, de ha szükséges, a konföderáció is segít. Székely Tamás, a szövetség alelnöke ehhez hozzátette: több ezer bányász, kereskedelmi, és közlekedési dolgozó, vasas és vegyész részvételére számítanak, hogy demonstrálják: nem ültek fel a kormány által hirdetett álkonzultációnak.

Az ellenzéki pártok állnak a múlt heti és az elkövetkező pedagógustüntetések mögött – állítja a Fidesz. A kormánypárt szerint a szocialisták „több száz iskolát zártak be, több ezer pedagógust tettek utcára és csökkentették a fizetésüket és most sem a gyermekek vagy a pedagógusok érdeklik őket, hanem a hergelés". Kordás ezt határozottan visszautasítja, mert az érdekképviseletek saját elhatározásukból, és nem pártérdeket szolgálva választották a tiltakozásnak ezt a formáját. Vagyis állítja, hogy – a Fidesz közleményével szemben – nem MSZP-s, DK-s, Együttes, PM-es, LMP-s és liberális pártaktivisták kottájából játszanak.

Csatasorba rendeződnek a pedagógusok mellé az éppen a béremelésükért harcoló vasutasok is. Legalábbis a Vasutasok Szakszervezetének vezetői és számos tagja biztosan ott lesznek a szombati tüntetésen, mint ahogyan a miskolci megmozduláshoz is csatlakoztak. A tanárokért, a diákokért, az oktatás színvonalának javításáért indított harc mögött sok, szinte minden ágazatban megtalálható közös probléma rejlik, ezért itt az idő, hogy azok felszámolása érdekében együtt, nagy tömegben vonuljunk az utcára – mondta Meleg János, a Vasutas Szakszervezet elnöke.

A vasutasok ezért is ott lesznek a Kossuth téren, hogy ezzel is üzenjék: készek széleskörű összefogásra. Most a pedagógusokért mennek az utcára, legközelebb viszont esetleg más ágazatért, s az nem kizárt, hogy elérkezik az idő, amikor a MÁV-dolgozókért is tömegeknek kell majd megmozdulniuk – véli az elnök. Meleg kijelentette: őszintén reméli, hogy szombaton megmutatják az embereknek, együtt milyen erősek tudnak lenni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.