Pedagógussztrájk lehet jövőre

Pedagógustüntetés vagy akár sztrájk is lehet a jövő év elején, ha a kormány nem kezd azonnal tárgyalásokat a tanárok és segítőik foglalkoztatásának korrekciójáról - döntött a Pedagógusok Szakszervezetének kongresszusa.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) november 23-án egy szakmai fórumot követően levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek. Kezdeményezték, hogy újra kell gondolni a köznevelés intézményrendszerét, mert a jelenlegi formájában nem garantálja az oktatási rendszer zavartalan működését.

A miniszterelnök helyett Czunyiné Bertalan Judit közoktatásért felelős államtitkár válaszolt, de a konkrét felvetéseket megkerülte. Válaszát az érdekképviseleti szervezet kongresszusa nem fogadta el. Újabb levelet írtak a miniszterelnöknek - a kialakult helyzetről beszélt hétfőn este a Hír Televízióban Galló Istvánné, a PSZ elnöke.

A PSZ kezdeményezte, hogy üljön össze a sztrájkbizottság, és tekintse át, milyen lehetetlen helyzetbe hozták a közoktatást egyes jogszabályok, illetve súlyos problémák jogszabályi rendezetlensége. Vissza kellene állítani a korábbi kötelező óraszámokat, eltörölni az iskolában kötelezően eltöltendő 32 órás kötött munkaidőt. Abszurd helyzeteket produkál a minősítési rendszer jelenlegi szabályozása.

Fölvetették, hogy a pedagógusok segítőinek a bérét is sürgősen rendezni kellene. Nincs biztosítva az állami iskolarendszert működtető KLIK és a 44 szakképző centrum finanszírozása. Át kellene tekinteni az oktatási rendszer három éve tartó átalakítását.

A PSZ megoldási javaslatokat is tett. Mint Galló Istvánné elmondta: a kialakult súlyos problémák igazi vesztesei a tanulók. Nem arról van szó, amit sokszor a pedagógusok szemére vetnek, hogy most emelték a fizetésüket, mégis elégedetlenkednek. Ha a pedagógusok munkakörülményei javulnak, javul a gyerekek helyzete is. A gyakran ésszerűtlen szabályozás a gyerekeket is kizsigereli. Az iskolák teljesítménye a rossz köznevelési rendszer miatt romlik.

Több tízezer pedagógusnak késett a decemberi fizetése. Ez nyilvánosságot kapott - de azzal nincs tisztában a közvélemény, hogy a KLIK-nek komoly közüzemi számlatartozásai vannak, sok intézményben nincs internet és telefon. A 2016-os költségvetésben sincs meg ennek a fedezete.

A PSZ nem kívánja, hogy újra több mint kétezer különböző önkormányzat legyen az iskolarendszer fenntartója. A KLIK-et pillanatnyilag nem lehet megszüntetni, mert mindent odavont magához. De az a minimum, hogy biztonságosan finanszírozzák.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.