Pécsi Vízmű: vicc 9 milliárdos poénnal

A brazil Compass Lexekon jogi iroda 9 milliárd forintban határozta meg azt az összeget, amivel a baranyai megyeszékhely kártalaníthatja a Pécsi Vízmű (PV) kitessékelt kisebbségi tulajdonosát, a francia Suezt, tudtuk meg Páva Zsolttól, a város fideszes polgármesterétől. Pécs vezetői az összeg ötödét látják indokoltnak.

Ismert, hogy a pécsi közgyűlés 2009-ben vitába keveredett a PV irányítási jogát gyakorló Suezzel, s ennek eredményeképp a város egy másik cégére bízta a baranyai megyeszékhely vízellátást. A Suez a PV-ben lévő 49 százalékos részvénycsomagjáért, valamint azért, hogy a 2020-ban lejáró szerződés idő előtti felmondása miatt 11 éven át elesik a neki jutó nyereségtől, kártalanítást követel.

A Suez által felkért jogi iroda négy hete tárgyal a Pécset képviselő szakemberekkel a kártalanítás mértékéről. A pécsi városháza közleményt adott ki a tárgyalásról, s abban úgy fogalmaznak, hogy „a Suez megbízásából tevékenykedő brazil társaság eljárása teljes mértékben ellentmond a Pécs és Suez között fennálló korábbi megállapodásnak, és annak a részvény-számítási mechanizmusnak, amelyet a francia partner foglaltatott szerződésbe”.

A közlemény szerint számos tévedés és számítási hiba jellemzi a Compass szakvéleményét. Ezért a városháza szakértői csapata értelmetlen számháborúnak minősíti az eddigi egyeztetéseket, s úgy látják, hogy az egész eljárás viccre emlékeztet.

A közleményből az is kiderül, hogy a pécsi tárgyaló delegáció egy utolsó egyeztetésre hívja a Compasst, ám ha ez is eredménytelen lesz, akkor a város maga fordul bírósághoz, mert annak pártatlanságában jobban bíznak, mint „az ellenérdekelt fél által felkért szakértők zavaros számításaiban”. Ha Pécs valóban így lép, akkor – a Suezzel kötött 1995-ös szerződés értelmében – egy bécsi választott bíróság állapítja majd meg a kártalanítás összegét.

Páva Zsoltot megkérdeztük, hogy az utolsó tárgyaláson lát-e esélyt a megegyezésre a Compassal (s ez által a Suezzel). A polgármester elismerte, hogy ennek kevés a valószínűsége, mivel a brazil iroda a pécsiek érveire egyáltalán nem figyel. Pécs vezetői – a kiszivárgott adatok alapján – másfél-kétmilliárd forintos kártalanítást látnak indokoltnak, vagyis a két összeg áthidalhatatlanul messze van egymástól.

A 9 milliárdos kártalanítás Pécs képviselői szerint az évente 40 milliárd forintból gazdálkodó, s 35-40 milliárd forint adóssággal küszködő önkormányzat számára teljesíthetetlen. A Suez egyébként elsősorban nem is a kártalanításra tart igényt, hanem arra, hogy továbbra is az általa irányított cég szolgáltassa a vizet Pécsen és környékén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.