Kilenc milliárd a pécsi vízműszámla

Immár csaknem biztos, hogy bíróságon folytatódik a Pécsi Vízmű Zrt. két tulajdonosának milliárdos kártalanítási vitája.

Ismert, hogy 2009 őszén a pécsi közgyűlés és a Pécsi Vízmű Zrt.-t irányító kisebbségi tulajdonos, a párizsi székhelyű Suez vitája elmérgesedett, ezért a város egy másik cégére bízta baranyai megyeszékhely vízellátását. Mivel a  város a szerződést idő előtt mondta fel, a Suez kártalanítást követel Pécstől.

Ennek kamatokkal terhelt összegét a Suez által felkért brazil jogi iroda, a Compass Lexecon mintegy 9 milliárd forintban határozta meg. A Suez kedden közleményt bocsátott ki, és abban a francia cég úgy fogalmaz, hogy elfogadja a Compass szakvéleményét, s az említett összegről fizetési értesítőt küld a pécsi önkormányzatnak.

Pécs, 2009. október Munkás gyűlésre mennek dolgozók a Pécsi Vízmű Zrt. irodaházába, miután biztonsági emberekkel kizáratta a Pécsi Vízmű Zrt. vezetőségét reggel a helyi önkormányzat az épületből
Pécs, 2009. október 5. Munkásgyűlésre mennek dolgozók a Pécsi Vízmű Zrt. irodaházába, miután biztonsági emberekkel kizáratta a Pécsi Vízmű Zrt. vezetőségét reggel a helyi önkormányzat az épületből. Az őrző-védő cég emberei lezárták a cég bejáratát, ahol csak az alkalmazottak juthatnak be; a vezetőséget nem engedik a közmű területére. Az akció összefügg azzal, hogy a városi közgyűlés a Pécsi Vízmű kisebbségi francia tulajdonrészének visszavásárlására vonatkozó első lépésként szeptember 10-én felmondta a társasággal kötött üzemeltetési megállapodást, a hónap végéig azonban nem sikerült megállapodni a részvényhányad visszaadásáról és a jogviszonyok lezárásáról. Ezt követően Pécs közgyűlése létre hozott egy céget a vízművek átvételére és üzemeltetésére. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

A város – mint azt korábban az önkormányzat illetékes jogásza, Szabó Iván elmondta - nem fogadja el és viccnek minősíti a Compass számítási módszerét. Ebből következik, hogy Pécs nem fizeti ki a Suez által követelt összeget. Ezért a vízmű-vita egy bécsi választott bíróságon folytatódik.

Pécs egyébként másfél-két milliárd forintot lát reális követelésnek, s a 9 milliárdos kártalanítást az évente 40 milliárd forintból gazdálkodó és hasonló nagyságrendű hitellel viaskodó város nem is tudná kifizetni. A Suez azonban továbbra sem a kártalanításra tartana elsősorban igényt, hanem arra, hogy újra szerepet vállalhasson Pécs és környéke vízellátásában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.