Pécsi vízharc: most a Tettye vágott vissza egy nagyot

Pécs új vízszolgáltatója, a Tettye Forrásház Zrt. lett a korábbi szolgáltató Pécsi Vízmű Zrt. legnagyobb hitelezője, miután megvásárolta a CIB Banknak a vállalattal szemben fennálló követelését.

Szabó Iván, a pécsi önkormányzat ügyvédje csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: a jelenleg mintegy 770 millió forintos tartozás átruházására és közokiratba foglalására a városi közgyűlés ez irányú döntésének köszönhetően nyílt lehetőség. A követelést abból az egymilliárd forintos hitelkeretből veszik meg, melyet az eladó CIB Bank nyitott meg a Tettye Forrásház, illetve a tulajdonos önkormányzat számára.

Hozzátette, hogy a CIB félmilliárd forintos folyószámla-hitelkeretet is biztosít a Tettye számára, melyből fedezni tudja a működéshez szükséges kiadásokat. A hiteleket és azok kamatait, költségeit az árbevételből fizetik vissza.

Winkler Tamás, a Tettye vezérigazgatója megjegyezte, hogy mostantól mindegy, a fogyasztók a régi vagy az új szolgáltatónak fizetik a vízdíjat, mert az összegek a Tettyéhez folynak be.

Tóth Bertalan, az MSZP pécsi közgyűlési frakcióvezetője arról szólt, hogy a szocialista képviselők az ötszázmillió forintos  folyószámla hitelkeret megnyitását a vízszolgáltatás fenntartása érdekében igen, a követelés átvállalását azonban nem támogatták.

Úgy vélte, hogy az előterjesztést megszavazó képviselők "hazárdíroznak", mert az újabb hitel biztosítékaként a város szinte teljes ingatlanvagyonára jelzálog került, s ezáltal beszűkült az önkormányzati cégek mozgástere.

A politikus megjegyezte: a Páva Zsolt fideszes polgármester megválasztásával felállt új városvezetés az elmúlt fél évben  hatmilliárd forinttal terhelte meg az amúgy is eladósodott Pécs vagyonát.

Az adóság felvásárlásáig a Pécsi Vízmű Zrt. lépéselőnyben volt: a Fővárosi Bíróság október 21-i keltezésű végzésével azonnali hatállyal eltiltotta a Tettye Forrásház Zrt.-t a Pécsi Vízmű Zrt. üzleti titkainak, adatbázisainak, a működési folyamatait magába foglaló know-how-jának használatától.

A francia cég értelmezése szerint ez azt jelenti, hogy az egy hónapja a vízmű központját rajtaütésszerűen elfoglaló, a vízszolgáltatás átvétele céljából alapított önkormányzati tulajdonú Tettye illetéktelenül használja például a diszpécserközpont számára kifejlesztett szoftvert. Enélkül pedig nem is működhetne a szolgáltatás Pécsett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.