Pécsi püspöki körlevél: amikor az egyháznak kell gyónnia

A pécsi püspökséget ért vádak részben megalapozottak, véli az egyházmegyét ideiglenes vezető Veres András, szombathelyi püspök. Vasárnap az egyházmegye templomaiban felolvasták a püspök körlevelét, s abban Veres arra kérte a híveket, hogy ne ítélkezzenek, ám a vádak miatt rájuk háruló szenvedést krisztusi módon fogadják el.

Vasárnap a pécsi egyházmegye templomaiban tartott istentiszteleteken mindenütt felolvasták Veres András szombathelyi püspök körlevelét. Mint arról írtunk, Mayer Mihály, a pécsi egyházmegye vezetője január 19-én lemondott, s ezt követően XVI. Benedek pápa Veres Andrást nevezte ki a püspökség ideiglenes apostoli kormányzójává. Veres megbízatása addig tart, amíg a pápa nem nevezi ki az egyházmegye új püspökét.

Felbolydult a pécsi egyházmegye élete
Felbolydult a pécsi egyházmegye élete

A sajtóban megjelent, és az egyház által nem cáfolt feltételezés szerint a 70 éves Mayernek azért kellett távoznia, mert az egyházmegye szabálytalanul gazdálkodott, s ezért püspököt felelősség terheli. A rendőrség csalás és más gazdasági bűncselekmények gyanújával folytat vizsgálatot. Gyanúsítottja még nincs az ügynek. A nyomozóhatóság és a püspökség eddig nem nyilatkozott az ügyben, így a feltételezett visszaélésekről számos találgatás terjedt a megyében. Veres András a hívek sürgetésére döntött úgy, hogy körlevelet bocsát ki a történtekről.

A levél elején Veres az egyházmegyéről megjelent sajtóhírekről megjegyezte, hogy azok nem mindig voltak tárgyilagosak, nem tartották be az ártatlanság vélelmének elvét. Veres szerint sürgető az igény, hogy a személyi méltóság és az információhoz való jog ne kerüljön összeütközésbe, e téren az új médiatörvény rendet teremt majd, osztotta meg reményeit a hívőkkel Veres. A püspök megemlítette, hogy a történelem folyamán az egyház egésze és tagjai ki voltak téve a jó és rossz szándékú kritikának, néha a támadásoknak, ám ezt Krisztus előre megmondta az apostolainak. Veres úgy vélte: ha kiderül, alaptalanul vádolták meg az egyházmegyét, akkor a híveknek kijutna az a kegyelem, hogy ne csak higgyenek Krisztusban, hanem szenvedjenek is érte.

A levél következő részében viszont már Veres kijelentette: Anélkül, hogy bárkit vádolnánk vagy elítélnénk, be kell látnunk, hogy a sajtóban tárgyalt esetek nem mindegyikében ért minket alaptalan vád. Ám ezek megítélése nem a mi feladatunk, különösen, hogy nem vagyunk birtokában azoknak az ismereteknek, amelyek alapján ítéletet mondhatnánk. Veres hozzátette, hogy - a krisztusi tanításokat betartva - még ezen információk birtokában sem dolga a híveknek az ítélkezés.

A körlevél befejező részében Veres nem titkolta, hogy a pécsi egyházmegye anyagi helyzete meggyengült, ezért szükség volt bizonyos intézkedésekre (ezzel, vélhetően a püspökségnél általa elindított elbocsátásokra utalt, és arra, hogy az egyházmegye ingóságainak és ingatlanjainak egy részét értékesítenék - UT). Veres további takarékossági lépéseket helyezett kilátásba, amelyek segítségével úrrá lehet lenni a nehézségeken.

A körlevelet Veres András azzal zárta, hogy a hívek imádkozzanak egymásért, és különösen azokért, akik az említett események kapcsán sokat szenvedtek, és akik emiatt az egyháztól való elfordulás kísértésébe estek.

A körlevelet a pécsi bazilikában hallgatta meg tudósítónk, s ezt követően megpróbálta szóra bírni a négytornyú katedrálisból távozó hívőket. Valamennyien azt mondták, hogy szükség volt már a most felolvasott körlevélre, ám többen hozzátették, hogy ezután sem látnak tisztán, mi is történt valójában az egyházmegyében. Szinte minden kérdezett azt tartotta a körlevél legfontosabb üzenetének, hogy megóvja magát az ítélkezéstől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.