Pécsi jutalom-ügy: új listák, elmaradt perek, vaskos prémiumok

Bár ígérte, egyelőre mégsem fogja perbe Páva Zsolt pécsi fideszes polgármestert Tóth Bertalan, az MSZP városházi frakciójának vezetője, mert megkapta azt a listát, amely Páva Zsolt első polgármestersége alatt, az 1994 és 1998 közötti időszakban kiosztott városházi jutalmakat tartalmazza. A politikus szerint Páva Zsolt jutalmazása 1994 áprilisa és 1998 decembere között 3,3 millió forintjába került Pécsnek.

A frakcióvezető a csütörtöki rendkívüli közgyűlés előtt összehívott, a pécsi városházán tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a pécsi önkormányzat 1994 és 1998 között járulékokkal együtt 403 millió forintot költött jutalmakra, Páva Zsolt jutalmazása pedig 1994 áprilisa és 1998 decembere között 3,3 millió forintjába került Pécsnek a járulékokkal együtt.

Egy nappal korábban Tóth Bertalan szintén sajtótájékoztatón jelentette be, hogy egészen 1990-től kezdve kikérte a városházi jutalmazásokat tartalmazó listákat, de a 15 napos határidőig, kedd éjfélig nem kapta meg. Akkor azt mondta, hogy emiatt az adatvédelmi törvényre hivatkozva beperli a polgármestert.

Az MTI kérdésére a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, mivel a számára legfontosabb, 1994 és 1998 közötti adatokhoz már hozzájutott, és az 1990 és 1994 közötti időszak adatai már nem hozzáférhetők, egyelőre nem indítja el a pert.

Hoppál Péter, a Fidesz pécsi csoportjának elnöke az MTI-nek reagálva azt mondta: 1994 és 1998 között a város fejlődött, erősödött, épült. Hozzátette: a Páva Zsolt első polgármestersége alatt kifizetett jutalmak összege eltörpül a szocialista érában kiosztott jutalmakéhoz képest. Szerinte más az, amikor "valaki a város épüléséért kap jutalmat, mint amikor valaki a város leépítéséért, tönkretételéért".

Közben a közgyűlés idején a pécsi városháza előtt korábbi városvezetőket formáló, életnagyságú bábukat állított fel a premizálások ellenzőinek civil csoportja. A bábukon látható, hogy a volt szocialista városvezetők közül ki mennyi jutalmat vett fel 2002 és 2009 között.

A pécsi közgyűlés a csütörtöki ülésén dönt arról az előterjesztésről, hogy ideiglenes bizottság vizsgálja meg a jutalmazások ügyét. A bizottságnak december 15-ig jelentést kell készítenie és a közgyűlés elé kell tárnia.

A pécsi városvezetés szeptember végén hozta nyilvánosságra azt a listát, amely tartalmazza, hogy 2002 és 2009 között az alpolgármesterek és a jegyző milyen összegű jutalmat vett fel. A pécsi önkormányzat ebben az időszakban járulékokkal együtt 3,1 milliárd forintot költött jutalmazásra. Páva Zsolt ezután vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, milyen indokokkal fizették ki a jutalmakat, és egyetértett a Fidesz azon kezdeményezésével, hogy vizsgálóbizottságot állítsanak fel az ügyben. Később a jutalmak indoklásait is nyilvánosságra hozták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.