Életfigytiglan a pécsi lövöldözőnek

Életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtotta a Pécs Törvényszék első fokon a 2009-es pécsi egyetemi lövöldözés vádlottját szerdán. Gere Ákos legkorábban 30 év múlva kerülhet feltételesen szabadlábra.

Gere Ákos a Pécsi Tudományegyetem (PTE) gyógyszerész hallgatójaként 2009. november 26-án, az egyik tanórán pisztolyával diáktársaira támadt, s megölte a 19 éves D. Miklóst, súlyosan megsebesítette egy másik társát és az óraadó oktatót, valamint a folyosón dolgozó takarítónőt. A sebesültek közül ketten maradandó sérülést szenvedtek. A bűncselekmény elkövetése után Gere Ákos megadta magát a helyszínre érkező rendőröknek.

Gere Ákos, a pécsi egyetemi lövöldözés vádlottja
Pécs, 2012. január 25. Leveszik a bilincset Gere Ákos, a pécsi egyetemi lövöldözés vádlottja kezéről az ellene folyó büntetőper tárgyalásán, a Pécsi Törvényszék tárgyalótermében. Az ügyészség Gere Ákost előre kitervelten, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolja. A vád szerint a gyógyszerészhallgató 2009. november 26-án a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében pisztollyal megölte egy 19 éves csoporttársát, három embert pedig súlyosan megsebesített. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

Az ámokfutót 2010 végén állították bíróság elé, s szerdán megszületett az elsőfokú ítélet. A Pécsi Törvényszék előre kitervelt, több emberen elkövetett emberölés kísérletéért és két rendbeli testi sértésért marasztalta el a vádlottat, s ezért rótták rá az életfogytig tartó szabadságvesztést. A bűncselekmény óta letartóztatásban lévő Gere Ákos 2039-ben bocsájtható feltételes szabadságra. Mellékbüntetésként a pécsi férfit tíz évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, s őt terheli az ellene folyó eljárás két és félmilliós bűnügyi költsége.

A bíróság ítéletében megállapította, hogy G. Ákos zárkózott személyiség, aki 15 éves kora óta – depressziós panaszokkal - pszichiáterhez járt. A férfi szinte kizárólag a fegyverek iránt érdeklődött, s 2007-ben belépett egy lövészklubba, majd 2008-ban engedéllyel sportpisztolyt vásárolt. 2009-ben G. Ákost felvették a PTE gyógyszerész szakára, ahol azonban rosszul érezte magát, s mivel nehezen viselte csoporttársai vicceit, nem egyszer összeszólalkozott velük. A vélt vagy valódi sértések miatt fordult a társai ellen. Cselekedete kiterveltségét bizonyítja, hogy a pisztolyát a gyilkosság napján magával vitte az iskolába, holott aznap nem volt edzése, s az is a kiterveltségre utal, hogy előző este tömeggyilkosságokról olvasott az interneten.

Gerer Ákos a bíróságon nem tett vallomást, a rendőségen viszont egy alkalommal írásban összegezte cselekedetét. Abban azt állította, hogy nem tudja mit tett, nem emlékszik semmire. A nyomozóhatóság által kirendelt pszichiáterek ezt az emlékezetkiesést kizártnak tartották, ugyanakkor megállapították, hogy Gere Ákos személyiségzavartól szenved, s cselekedetei veszélyességének felmérését elmeállapota enyhe fokban korlátozza. A védelem által felkért pszichiáterek viszont úgy látták, hogy Gere Ákost súlyos fokban korlátozza elmeállapota. A bíróság – harmadik szakértői teamet is meghallgatva – nem értett egyet a védelem szakértőivel, így Gere Ákos elmeállapota csak csekély mértékben enyhítette a kirótt büntetést.

Az ítélet nem jogerős, mivel a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. Az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.