Pécsen jelest adtak mellébeszélésből az Orbán-kormánynak

Az oktatásügy jövőjéért aggódó pécsi civilek szombat délután egy jelképes tanévzárót tartottak a város központjában, a Jókai téren.
A happeningszerű demonstráció azzal kezdődött, hogy a kockás ingesek és a fehér köpenyesek – jelezve az oktatás- és az egészségügy helyzetének hasonlatosságát – ruhát cseréltek. A sorsközösségre figyelmeztető, illetve a közös fellépésre buzdító gesztus után kezdetét vette a tanévzáró, amin az egymást váltó szónokok a kormánypolitikusok elhíresült mondatait citálták. Így Orbán Viktor gondolatát arról, hogy „nem életszerű, hogy egy szép reggel Miskolcon Pilz Olivér felkel, és rájön, hogy rendkívül elégedetlen...” Vagy azt, amikor Klinghammer István volt oktatási államtitkár kijelentette: „Pipa vagyok, ha a tévében nézem, hogy borotválatlan, kócos és kockás inges tanári kar grasszál”. Lázár Jánostól pedig azt a figyelmeztetést idézték fel, hogy a tanárok nehogy befolyásolni akarják a Kliket, hiszen nem lehet, hogy a farok csóválja a kutyát.

A tanévzáró másfél száz fős, többnyire pedagógusokból álló közönségéből valaki ekképp reagált: – Vagyis mi vagyunk a farok!

A nevetéssel fogadott bekiabálás után jött a bizonyítványosztás. A kormány jelest kapott két, heti 168 órában oktatott tárgyból, a mellébeszélésből és a szegényüldözésből. A pécsi rendezvény ítészei szerint ugyancsak ötös jegyet érdemelt az Orbán-kabinet fizika-lejtmenetből, életvitel-urizálásból és testnevelés-stadionépítésből. Viszont angolból, etikából, biológiából, történelemből, informatikából elégtelennel zárt a kormány. Amiképp kémiából is – itt a jegyet a „robbanásig feszült” bejegyzés egészítette ki.

A bizonyítványt az Orbán Viktort megtestesítő demonstráló igyekezett magyarázni, Karinthy Frigyes „Tanár úr kérem”-jének parafrázisával. A parodizált kormányfő azzal mentegette magát, hogy ő készült, ő egy keményen dolgozó kisember, akitől lassan egész Európa retteg... A publikum kifütyülte és lehurrogta a „miniszterelnököt”, majd jókedvűen feloszlott.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.