Pécs októberben voksolhat újra

Október 4-én lesz a baranyai időközi egyéni országgyűlési képviselő-választás első fordulója, a második fordulót október 18-án tartják - erről döntött csütörtöki ülésén az Országos Választási Bizottság.

Baranya megye 3. számú, Pécs Kertvárost, valamint kilenc környező települést magába foglaló egyéni országgyűlési választókörzetében  azért kell időközi voksolást tartani, mert a három évvel ezelőtt közlekedési balesetet szenvedő Toller László - cselekvőképességét kizáró gondnokság alá helyezésével - a közelmúltban elvesztette választójogát, így parlamenti mandátumát is.

Az egyéni választókerületben június elején már tartottak egy időközi választást, az azonban az alacsony részvétel miatt érvénytelen volt. Emiatt vált szükségessé az új referendum kiírása. Az OVB a helyi választási szervekkel egyetértésben október 4-ére kiírta a választást. A körzetben egy kétfordulós időközi választás lebonyolítása mintegy 15-17 millió forintba kerül.

Az időközi választás időpontjáról, valamint az ahhoz kapcsolódó határidőkről, határnapokról az OVB dönt. A helyi választási iroda feladata  lesz a lebonyolítás, kezdve a választói névjegyzék összeállításától, az értesítők, ajánlószelvények kiküldésén át a külképviseleti névjegyzékbe vételig. A jelölteknek is helyben kell jelezniük indulási szándékukat, ám előtte az őket jelölő szervezeteknek is nyilvántartásba kell vetetniük magukat.

A képviselői helyért bármely, választójoggal rendelkező magyar állampolgár indulhat, aki 750 érvényes ajánlószelvényt összegyűjt. Az első forduló akkor lesz érvényes, ha a választópolgárok több mint fele szavaz, és akkor lesz eredményes, ha az egyik jelölt megszerzi a szavazatok több mint felét.

Érvénytelen vagy eredménytelen választás esetén második fordulót tartanak; ekkor az érvényességi küszöb már csak 25 százalék. Ha ezt sem érné el a választói részvétel, akkor újabb időközi választást írnak ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.