Pécs hárommilliárdot fizet a vízműért

Információink szerint Pécs mintegy 3 milliárd forintnyi eurót fizet azért, hogy egyedüli gazdája legyen a város önkormányzati vízművének.

Ismert, hogy a baranyai megyeszékhely tulajdonában lévő Pécsi Vízmű Zrt.-ben (PV) a francia székhelyű Suez-csoporté a kisebbségi részvénycsomag. A fideszes városvezetés 2009 szeptemberében szakítani akart kisebbségi partnerével, mivel úgy látta, hogy a Suez által irányított PV drágán szolgáltat és túl nagy haszonhoz jut. A Suez azonban meg akarta őrizni tulajdonrészét, ezért a város egy másik vállalkozására, a Tettye Zrt.-re bízta a vízszolgáltatást, s az utóbbi cég elfoglalta a PV telephelyeit.

Ezt követően a város és a Suez nem tudott megegyezni arról, hogy milyen mértékű kártérítés jár a franciáknak, ezért egy bécsi választott bírósághoz fordultak a tulajdonostársak. A kártérítés a részvényekért járt, illetve azért, hogy Pécs a 25 éves szolgáltatási szerződés lejárta előtt 11 esztendővel mondta fel a kontraktust, s így a Suez elveszítette az erre az időre várható nyereségét. A város vezetői eleinte másfél, később 2-3 milliárdos igényt láttak elfogadhatónak, a Suez viszont – kamatokkal együtt – mintegy 10 milliárd forintot követet.

Az egyik baranyai hírportál, a pécsistop.hu csütörtökön arról értesült, hogy Pécs és a Suez peren kívül megegyezett, s a franciák megelégednek 3 milliárddal. Ezt a hírt megerősítették saját forrásaink is. Ugyanakkor Szabó Iván, a város – vízműfoglalásban vezető szerepet játszó – jogásza nem erősítette meg ezt az adatot. A megállapodás tényét viszont ő sem cáfolta, s mint mondta, az ügyről pénteken lesz sajtótájékoztató a városházán.

Korábban a városvezetés úgy kalkulált, hogy a Suez követélését az önkormányzat képes lesz kifizetni a Tettye 6-8 éves nyereségéből. Erre aligha van esély, hisz a cég hasznából legfeljebb 30 év alatt lehetne kifizetni ezt a követelést. Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön találkozott Páva Zsolttal, Pécs fideszes polgármesterével, s a megbeszélésén – erről Orbán tett említést a kormány kémesi ülésén – szó került arról, hogy az állam milyen mértékben támogatja Pécset a peres ügyeiben. A jelek tehát arról vallanak, hogy a kormány állja a pécsiek adósságát. Ez várható volt, hisz amikor a város elfoglalta a vízművet, akkor azt a vezető fideszes politikusok biztatására tette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.