Pécs feljelentése vízmű-ügyben

Eltitkolta a Pécsi Vízmű francia kisebbségi tulajdonosa a cég valós adósságállományát, állítja Páva Zsolt polgármestere, ezért kellett az önkormányzatnak a saját kezébe venni Pécs vízellátását.

Páva Zsolt kedden sajtótájékoztatón összegezte, hogy miért zárta ki az önkormányzat francia partnerét, a Suez-csoportot a város vízellátásából. Pécs vissza akarja vásárolni a Sueztől a vízmű-részvényeket, és addig is egy saját cégre, a Tettye Zrt.-re bízta a vízszolgáltatást. Mivel a Suez vonakodott átadni Pécs vízi közművagyonát, a Tettye október 5-én – biztonsági őrökkel - kizárta a vízmű épületéből a cég Suez által kinevezett vezetőit.

Páva Zsolt szerint az országszerte vitatott lépés elkerülhetetlen és legitim volt, a város elől ugyanis a vízmű menedzsmentje eltitkolta a cég hitelállományát. Az önkormányzat 800 milliós adósságról tudott, a valóságban azonban a cég tartozása elérte a másfél milliárdot. Erről a Suezhez hű menedzsment nem tájékoztatta a cég igazgatósági tagjait, és a tartozás nem szerepelt a vízmű mérlegében.

Ezért Pécs vezetői feljelentést tettek a városi rendőrkapitányságon – ismeretlen tettes ellen – okirat-hamisítás, számviteli fegyelem megsértése, hűtlen és hanyag kezelés, valamint különösen nagy értékre elkövetett csalás és sikkasztás gyanújával.

Az adósságot egyébként úgy gyarapította a vízmű, hogy megalapította az Aquainvest Kft-t, s ez a cég kisebbségi tulajdont vásárolt 17 település vízművében. Az Aquainvest vásárlásaiba, a leányvállalatok gazdálkodásába és abba, hogy mindezért a pécsi önkormányzat többségi tulajdonában lévő Pécsi Vízmű Zrt. vállalt pénzügyi garanciát, a baranyai megyeszékhely vezetőit nem avatták be.

Minderre akkor derült fény, amikor a város felkérésére nyáron egy ügyvédi iroda átvilágította a vízmű gazdálkodását. Szabó Iván, az iroda vezetője szerint, a Pécsi Vízművet a felszámolás fenyegette, ezért is indokolt volt, hogy a város a Tettye Zrt.-re bízta a vízellátást. Azt követően, hogy a Tettye elfoglalta a vízmű székházát, a bankok zárolták a vízmű számláit.

Páva Zsolt a fentiekhez hozzátette: Pécs vízműfoglalásának nincs olyan üzenete, hogy a város vezetői multi- vagy francia-ellenesek lennének. Ezt bizonyítja, hogy a város tavaly 20 éves szerződést kötött a pécsi erőmű gazdájával, az ugyancsak francia Dalkia-csoporttal. Páva azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a Suez-csoport csúcsán nem tudnak a Pécsi Vízmű zavaros pénzügyi manővereiről, ezért a polgármester felvette a kapcsolatot a cég-csoport párizsi központjával.

Nem kaptak felhatalmazást

Nyirati István, a Pécsi Vízmű vezérigazgatója közleményt adott ki kedd este, s abban rágalomhadjáratnak minősítette a polgármester állításait. Nyirati szerint a vízmű gazdálkodását a többségi tulajdonos, vagyis Pécs városa folyamatosan felügyelte és ismerte. A vezérigazgató és a Suez magyarországi képviselői nem kaptak arra felhatalmazást, hogy válaszoljanak az újságírók - így tudósítónk - kérdéseire.

Szabó Iván a fentiekre azzal reagált, hogy Nyirati szavainak cáfolatához elég betekinteni a vízmű elmúlt éveinek gazdálkodási mérlegébe, amit bárki megtehet a pécsi cégbíróságon. A mérlegben évek óta az áll, hogy a vízműnek nincs váltótartozása, ezzel szemben Pécs vezetőinek dokumentuma van arról, hogy a vízmű váltótartozása 2006. óta 900 millió forint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.