Pécs: gazdátlan közterek, elhalasztott állatkert-projekt

Már egy éve átadták, de még mindig nincs hivatalos üzemeltetője Pécs új köztereinek, így a támogatások sem hívhatóak le. Pedig a pénzre nagy szükség lenne, mert a helyi állatkert átköltöztetése az eredeti összeg csaknem kétszeresébe kerül majd.

Hivatalosan még mindig nincs üzemeltetője az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program keretében az elmúlt egy évben megújult pécsi köztereknek - írta az Új Dunántúli Napló pénteken.

A lap úgy tudja, hogy bár a vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. elvégzi az üzemeltetői feladatokat, az üzembentartói birtokbavétel a mai napig nem történt meg. Nem állnak rendelkezésre ugyanis olyan dokumentumok, amelyekkel kiadhatnák a kezelői hozzájárulást, és amelyek végső soron a támogatások lehívásához, a pályázatok lezárásához szükségesek.

Hiányoznak a használati utasítások az új burkolatok síkosság-mentesítéséhez, valamint a közművek pontos koordinátajegyzékei és az új játékok tanúsítványai is. Az önkormányzat, a Menedzsment Központ, a vagyonkezelő, a beruházó, a kivitelező és a fejlesztéseket ellenjegyző mérnöki iroda képviselőinek napokban tartott egyeztetésén egy négyoldalas hibalistát állítottak össze, és ígéret van arra, hogy a hiányosságokat három héten belül pótolják.

Merza Péter, az EKF fejlesztési igazgatója elismerte, hogy a több tízezer oldalnyi dokumentációban lehetnek hiányosságok, ezeket korrigálni fogják.

Közben bizonytalanná vált a pécsi állatkert átköltöztetésének ideje, mert a közelmúltban kiderült: a tervezett új létesítmény az előzetesen kalkulált 1,6 milliárd forint helyett 2,4-2,7 milliárdba kerülne.

Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a korábbi tervekből számos nélkülözhetetlen elem hiányzott. Nem számoltak az új útcsatlakozás tervezésével, kiépítésével, a közműberuházásokkal, a parkolóval, az akvárium-terrárium új épületének belső kialakításával, ezek nélkül pedig nem lehet megvalósítani a programot.

Hozzátette, hogy a városnak jelenleg nincs forrása a magasabb összeg kifizetésére, így a beruházás biztosan csúszni fog.

Az intézmény költöztetésére februárban elnyert 732 millió forint európai uniós támogatás mellé további pályázati lehetőségeket keresnek, és tárgyalnának arról, hogy az új létesítmény helyéül kiszemelt állami erdészeti területet Pécs ingyen vagy kedvezménnyel kaphassa meg. Mindez csökkentené a fejlesztés költségeit.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.