PDSZ: Szemfényvesztés az életpályamodell

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a munkaterhelések növekedése "eliminálja", azaz eltünteti a "részlegesen megvalósított" pedagógusbér-emelést - tájékoztatta a szakszervezet vezetője az MTI-t.

Mendrey László szerint az életpályamodell szemfényvesztés, mert az alapbér ugyan nőtt, de a jövedelem stagnál, számos esetben csökken. Úgy vélte, hogy ha a megnövekedett alapbért "visszaosztják" a megnövelt munkaterhelés óráival, kiderül, hogy az óradíj mértéke "nem igazolja vissza a kormányzati optimizmust". Ebben a helyzetben a kormány ügyesen játssza el ismét az okos lány szerepét, a társadalom csak azt látja, hogy hoztam, a pedagógusok meg azt érzik, hogy nem is - fogalmazott az PDSZ elnöke.

Szerinte a 2010-es választásokon győztes koalíció már a kampányban beígérte a pedagógusi életpályamodell megalkotását, amit "folyamatosan lebegtettek" három éven keresztül. "Majd, mire döntöttek róla, kiderült, hogy ellentétes a korábbi ígéretekkel" - mondta.

Mendrey László úgy fogalmazott, hogy valójában a túlórák kifizetését szüntették meg és a túlórákat beépítették az iskolában kötelezően eltöltendő időbe. Így állhatott elő szerinte az a "hungarikumként" értékelhető helyzet, hogy ha valaki nem tudja megtartani az óráit, annak az óradíját levonják, aki viszont helyettesíti, az nem kapja meg a pluszmunka díját.

A PDSZ szerint "kritikán aluli" a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működése is. Ugyanis sorozatosak az egymással gyakran szöges ellentétben álló utasítások, az iskolák jó részében ma sincs állandó órarend és tantárgyfelosztás. Továbbá, mintegy 200 iskolában úgy kezdődött el a tanév, hogy nem volt kinevezett igazgató - mondta.

Mindezért a PDSZ is csatlakozik ahhoz az október 5-i, budapesti demonstrációhoz, amelyen számos civil szervezet kíván tiltakozni a köznevelés jelenlegi iránya ellen - közölte Mendrey László.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.