PDSZ: a miniszter szavai megvetést, lenézést sugallnak

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnöke szerint, bár Balog Zoltán szakminiszter elnézést kért, korábbi szavai lenézést, megvetést sugallnak a pedagógustársadalommal szemben, mely végső elkeseredésében a sztrájk bevetésére kényszerül.

Mendrey László közleményében a miniszter gödöllői szoboravató ünnepségen tett kijelentésére reagált.

A Gödöllői Hírek internetes kiadásában szerdán azt írta: a Szent István Egyetem keddi szoboravató ünnepségén részt vevő miniszter a pedagógus-szakszervezetekkel való tárgyalásra indulván az összegyűltek előtt azt mondta: "Rohanok vissza a Parlamentbe, hogy le tudjak ülni a pedagógus-szakszervezetek képviselőivel, akik sztrájkkészültségben vannak, és alig várják, hogy ne kelljen tanítani".

Balog Zoltán másnap elnézést kért "szerencsétlen mondatáért", hangsúlyozva, hogy nem állt szándékában senkit sem megbántani. "Becsülöm és tisztelem a pedagógusokat, és elismerem munkájukat – ezen a rosszul sikerült mondat semmit sem változtat, bárki bármit is szeretne elhitetni" – írta közleményében.

A PDSZ elnöke szerint a kínos intermezzo azonban ennél sokkal nagyobb gondra világít rá. A közoktatásért felelős államtitkárság kommunikációja régóta azt sugallja, hogy valójában semmire sem becsüli az irányítása alá tartozó pedagógusok munkáját.

Kitért arra, hogy a köznevelési törvény vitája során, így a keddi parlamenti vitanapon is számtalanszor hangzott el az a – szerinte hamis – állítás, hogy a rendszerváltás óta nem történt semmi a közoktatásban, csak rombolás, nincsenek eredmények, a tanulók nem tudnak írni, olvasni, számolni, kudarcot kudarcra halmoznak. Egy kormánypárti képviselő arra ragadtatta magát, hogy az elmúlt 60 év minden hibájáért a pedagógusokat tette felelőssé – sorolta, hozzátéve: az államtitkár szeme sem rebbent a kijelentés hallatán, nem érezte kötelességének megszólalni párttársa kínos mondatai kapcsán.

Mendrey László szerint a jogalkotó – minden nyilatkozata ellenére – nem tekinti partnerségre érdemesnek azokat, akiknek "életét fenekestül forgatja fel". Nem gondolja, hogy figyelembe kell venni azok véleményét, akik "hazudnak, rémhíreket terjesztenek, riogatnak". Akik meg csendben, de egyre növekvő döbbenettel figyelik, hogy mit kényszerítenek az iskolákra, nem számítanak. Úgysem szólnak, úgyis megcsinálják. "Nincs az a miniszteri bocsánatkérés, mely ezt a mentalitást megbocsájthatóvá teszi" – fogalmazott az érdekvédő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.