Páva elsőként pécsi és csak harmadikként fideszes

A pécsi városházán letette esküjét Páva Zsolt, a baranyai megyeszékhely új polgármestere. A fideszes politikus délután a város főterén a választók előtt egy koncerttel egybekötött ünnepségen megismétli az eskü szövegét.

Beiktatták posztjára Páva Zsoltot, Pécs vasárnap megválasztott polgármesterét. Az 53 éves politikus a városházán letette hivatali esküjét. Páva az eskü utáni beszédjében megköszönte elődjének, a város januárban elhunyt szocialista polgármesterének, Tasnádi Péternek Pécsért tett erőfeszítéseit. Az új polgármester ezt követően arról beszélt, hogy a vasárnapi időközi választás viszonylag nagy részvétel (44 százalék) mellett folyt. Páva megköszönte ezt, és arra tett ígéretet, hogy a civilek minél szélesebb körű bevonásával irányítja majd a várost.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs új polgármestere megköszöni a biztatást, miután letette an hivatali esküt a pécsi közgyûlés rendkívüli ülésén a városházán.
Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs új polgármestere megköszöni a biztatást, miután letette an hivatali esküt a pécsi közgyûlés rendkívüli ülésén a városházán.

Páva Zsolt beszélt arról, hogy Pécs az elmúlt években – az elért részsikerek ellenére - lemaradt a nagyvárosok versenyében. A polgármester úgy látta, van esély arra, hogy ezt a sodródást összefogással meg lehet állítani. A pécsi közgyűlésben az MSZP-SZDSZ koalíciónak van többsége, így az új polgármester kisebbségben lesz. Páva reményt lát arra, hogy a város érdekében együtt tud működni a testület MSZP-SZDSZ oldalával. Hangsúlyozta, hogy ő elsőként pécsi, másodikként magyar, s „csak” harmadikként fideszes politikus, így döntéseiben elsősorban a városa érdekeit nézi.

Az új polgármester szerdán tárgyalt a város három szocialista alpolgármesterével, s megvonta mindhármuk valamennyi jogkörét. Páva bejelentette, hogy a jelenlegi politikai erőviszonyok és a város gazdasági helyzete alapján azt látná helyesnek, ha Pécsnek egy fideszes és egy szocialista alpolgármestere lenne. A három alpolgármester viszont csak önszántából mondhat le. A három MSZP-s alpolgármester úgy nyilatkozott, hogy megvárják Pávának milyen elképzelései vannak a város jövőjét illetően, s ha frakciójuk egyetért, akkor nem zárkóznak el a lemondástól.

A pécsi politikai köröket meglepte, hogy a korábban alapvetően konfliktuskerülő politikusnak ismert Páva Zsolt ennyire bátor lépéssel nyitotta meg másfél éves mandátumát. Többen úgy látják, hogy amennyiben Páva felszólításának a három alpolgármester és az MSZP frakció nem tesz eleget, akkor utcai demonstrációk adhatnak nyomatékot az új polgármester elvárásainak. A három jogkörétől megfosztott, így feladat nélkül maradt alpolgármester ugyanis a következő 17 hónapban mintegy 45 millió forintba kerülne a városnak. Ez sokakat irritálna egy olyan városban, ami 38 milliárdból gazdálkodik, mindeközben a hitelállománya 32 milliárd.

Az utcai akciókat akár megalapozhatja az, hogy péntek délután Páva Zsolt a választók előtt is megismétli esküje szövegét, a Széchenyi-téren. A térre ezreket várnak, nemcsak Páva miatt, hanem azért is, mert az eskü után Demjén Ferenc és D. Nagy Lajos tart koncertet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.