Páva akarata érvényesül: egy fideszes, egy szocialista alpolgármester Pécsen

Mindhárom MSZP-s alpolgármester távozott posztjáról Pécsen. Páva Zsolt akaratának megfelelően egy fideszes és egy szocialista alpolgármester lesz a városban. Az MSZP-frakció vezetőjének Tóth Bertalan volt alpolgármestert választották, mire a tisztség másik jelöltje, Soó László kilépett a képviselőcsoportból.

Tóth Bertalant követve, Pécs másik két szocialista alpolgármestere is távozik posztjáról a napokban, helyettük az MSZP új alpolgármestert jelöl a párt városi elnöksége és a közgyűlési frakció kedd esti döntése értelmében. - Meixner András és Gonda Tibor tudomásul vették a határozatot, és benyújtják lemondásukat Páva Zsolt fideszes polgármesternek. Az MSZP egyúttal Kunszt Márta képviselőt, a Pécsi Tudományegyetem oktatóját jelöli alpolgármesternek, aki várhatóan egy fideszes alpolgármesterrel együtt lesz Páva Zsolt helyettese - mondta Tóth Bertalan, az MSZP városi elnöke, aki utalt rá: Páva Zsolt a megválasztását követő harmadik napon, május 13-án megvonta a három alpolgármester hatásköreit és a választás eredményeként kialakult politikai helyzetre, valamint a takarékosság szükségességére hivatkozva két alpolgármesteri posztra tett javaslatot úgy, hogy az egyiket fideszes, a másikat szocialista képviselő töltse be.

Tóth Bertalan megjegyezte: két alpolgármesternek kellett volna lemondania, de Páva Zsolt a velük folytatott beszélgetés során kinyilvánította, a hivatalban lévők egyikével sem tud együttműködni. Az MSZP ezért döntött úgy, hogy az ő napokban benyújtott lemondását követően távozzon a másik két tisztségviselő is, helyettük pedig újat jelölnek. Az MSZP pécsi elnöke közölte azt is, hogy a frakció kedden őt választotta vezetőjének a posztért szintén indult Soó László költségvetési bizottsági elnök ellenében, aki erre reagálva bejelentette: kilép a szocialista képviselőcsoportból.

Amikor Páva Zsolt május 10-én megnyerte az időközi polgármester-választást, még úgy tűnt, ellenzéki városvezetőként dolgozik majd. Az MSZP-SZDSZ többsége azonban május 18-án megszűnt a közgyűlésben, miután a testület két szocialista és egy volt szocialista tagja bejelentette, új frakciót alakított Baloldali Szövetség Pécs Városáért néven. Indoklásuk szerint céljuk az volt, hogy „a választók akaratának megfelelően" segítséget nyújtsanak a választáson az érvényes szavazatok mintegy 65 százalékát megszerző Páva programjához. Soó László kilépése előtt a pécsi közgyűlésben az MSZP-nek 17, a Fidesznek 14, az Összefogás Pécsért Egyesületnek és a Baloldali Szövetség Pécs Városáért frakciónak három-három, az SZDSZ-nek két, az MDF-nek egy képviselője volt. Páva Zsolt egyéni képviselői helye betöltetlen, így időközi választást tartanak a választókerületében.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.