Paul Lendvai nevetségesnek tartja a Heti Válasz ügynökvádját

A Heti Válasz cikket közölt arról, hogy Paul Lendvai önkéntes informátorként segítette a 80-as években a Kádár-rendszer külügyminisztériumát. A magyar származású, Bécsben élő újságíró nevetségesnek nevezte az "ügynökvádat".

A Heti Válaszdokumentumokra hivatkozva állítja, hogy Paul Lendvai, a magyar származású, Bécsben élő újságíró „önkéntes informátorként a '80-as években segítette a Kádár rendszer külügyminisztériumát és hatóságait".

Paul Lendvai
Paul Lendvai

Az újságíró nevetségesnek nevezte az állításokat, hiszen, mint mondta, 1990-ig maga is rajta volt a diktatúra megfigyelési listáin.

"Megdöbbenéssel olvastam a kommunista rendszer diplomáciai jelentéseiből, életrajzom kiragadott foszlányaiból, szerzők kommentárjaiból, és a mondvacsinált összefüggésekből szenzációsra hangolt cikket, amely engem emberi becsületemben és újságírói hírnevemben sért - reagált a Heti Válaszban megfogalmazott vádakra a Magyar Rádió 180 perc című műsorában Paul Lendvai.

Az újságíró elmondta: nem volt a hatalom „bécsi embere". Az osztrák közszolgálati média munkatársaként, a hidegháború első vonalában állva, kihasználva Magyarország viszonylagos nyitottságát, az „offenzív fellazítás" kommunikációs politikáját folytatta, amely rést ütött a keleti tömb információzárlatán. Nem véletlen, hogy egyes keleti fővárosok, így Moszkva és Varsó mindvégig zárva maradtak előttem - jelentette ki Lendvai.

Lendvai nyilatkozott az MTV reggeli műsorában is. A Heti Válasz cikkéről elmondta: ez egy összeállítás, retorzió azért, amiért őt az utóbbi hónapokban többször is támadták az elmúlt húsz évről írt kritikus könyve miatt. Hozzátette: a kommentárjaival bárki vitatkozhat, ez a Heti Válaszban megjelent cikk azonban szerinte egy „tudatos lejáratás, melynek a célja, hogy a külföldi bírálókat nyomás alá helyezzék vagy elhallgattassák". Paul Lendvai azt is elmondta: a Heti Válasz egyetlen munkatársa sem kereste őt meg és megdöbbenéssel és szomorúan olvasta a cikket. Az Ausztriában élő újságíró úgy véli: a Heti Válaszban megjelent dokumentumok semmi mást nem bizonyítanak, mint hogy azok a követek jelentettek a saját szájízük szerint, akikkel ő valaha is beszélgetett.

Lendvai a Klubrádióban nevetségesnek nevezte az „ügynökvádat", s azt mondta, hogy családját negyven éven keresztül figyelte a rendszer, és hozzátette: „Soha semmilyen információt nem szolgáltattam magyar szerveknek".

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.