Patyi nem összeférhetetlen

Nem összeférhetetlen Patyi András más tisztségeivel, hogy a Nemzeti Választási Bizottság elnöki posztját is betölti – ezt állapította meg a Kúria pénteken.

Nemény András, az MSZP elnökhelyettese korábban azt kifogásolta, hogy Patyi Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, egyben az Államreform Bizottság, valamint a Közigazgatási Perjogi Kodifikációs Bizottság elnöke.

A testület elutasította a beadványt, Nemény azonban felülvizsgálati kérelmet nyújtott be. A Kúria azonban hasonló következtetésre jutott: a szocialista politikus bizonyította érdemben az összeférhetetlenségre vonatkozó állítását, ezért a korábbi elutasító határozatot hagyta helyben.

A Kúria részben megváltoztatta viszont az NVB korábbi döntését, amely szerint nincs azzal semmi baj, ha egy nyomtatott sajtótermékben – a Magyar Időkben – megjelent politikai hirdetésről nem derül ki a megrendelő személye.

A legfőbb bírói fórum álláspontja viszont: nem felel meg a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményének az olyan fizetett politikai hirdetés, amelyből egyértelműen és nyilvánvalóan nem állapítható meg, ki volt a megrendelője, amely a vitatott esetben a kormány.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.