Patikák százait félti a Demokratikus Koalíció

Gyurcsány Ferenc pártja szerint a kormány betarthatatlan feltételek elé állította a patikustársadalmat. A DK attól tart, hogy gyógyszertárak százai zárhatnak be.

Bezárásra ítélheti patikák százait egy szeptemberben hatályba lépő kormányrendelet - írja az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményében Molnár Csaba parlamenti képviselő, a Demokratikus Koalíció (DK) képviselőcsoportjának vezetője.

A közleményben az olvasható: a kormány szeptembertől hatályba lépő rendeletmódosítása szerint a gyógyszerészek létszámát ősztől a gyógyszertár nyitva tartási ideje, valamint a beváltott vények száma alapján határoznák meg. Öt kategóriába sorolnák a gyógyszertárakat nyitvatartási idejük alapján, és a patikák heti 40 óra nyitvatartási idő alatt egy gyógyszerészt, míg heti 67 óra felett már 4 gyógyszerészt és emellett 4 szakasszisztenst kötelesek foglalkoztatni. Ezen felül, ha a gyógyszertárban beváltott receptek havi átlaga meghaladja a kétezret, további egy gyógyszerész vagy asszisztenst kell alkalmazni.

A DK szerint az utóbbi három évben amúgy is forráshiányossá vált gyógyszertárak döntő többsége ezeknek a feltételeknek képtelen megfelelni. Erre csak az lehet a válaszuk, hogy kevesebb gyógyszert vételeznek, esetleg rövidítik a nyitvatartási időt. Legrosszabb esetben a patikák bezárása oda vezethet, hogy beteg emberek nem jutnak gyógyszerhez, vagy több kilométert kell utazniuk, hogy gyógyszereiket megkaphassák.

A közlemény így zárul: az Orbán-kormány károkozását az egészségügynek ez az ága sem tudja megúszni, ezért a DK felszólítja a kormányt, hogy vizsgálja felül betarthatatlan döntését és tegye lehetővé, hogy a kistelepüléseken is biztonságos legyen a gyógyszerellátás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.