Patikában is beadható lehet az influenzaoltás

A gyógyszerészek azt kérik a kormányzattól, hogy a patikákban is beadható legyen az influenza elleni védőoltás. A magyarok fele nem a megbetegedés, sokkal inkább annak költségei miatt aggódik.

Már a szaktárca előtt van a Magyar Gyógyszerészi Kamara javaslata, amely lehetővé tenné, hogy az arra alkalmas patikákban is beadható legyen az influenza elleni védőoltás – értesült a Világgazdaság.

A lap hétfői száma szerint a feladatra a mintegy 2300 gyógyszertárból jelenleg nagyjából 300 lehet alkalmas. Az influenza elleni oltás patikákban való beadása nem új megoldás, számos országban – például az USA-ban, Írországban, Portugáliában – bevett gyakorlat.

Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat járványügyi főorvosa szerint ez számos előnnyel járna: az érintettek a jelenleginél sokkal gyorsabban, néhány perc alatt megszerezhetnék a védettséget, s érezhetően növekedhetne a beoltott felnőttek aránya. Az aktív felnőttek nagyon sokszor csak azért nem szereznek védettséget, mert nincs idejük végigjárni a recept felíratásából, a vakcina kiváltásából és az oltás beadatásából álló útvonalat, ami akár egy egész napot is igénybe vehet – tette hozzá.

A Népszava az influenzával kapcsolatos félelmekről számol be. A lap szerint a magyarok legnagyobb része a betegség anyagi vonzataitól fél leginkább, és több mint 50 százalékuk 10 ezer forint feletti kiadással számol egy influenza következtében, ami a megelőző védőoltás árának több mint háromszorosa – többek között ez derült ki a KutatóCentrum évente elvégzett kutatásából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.