Patika helyett Nemzeti Dohánybolt

Divatja van manapság a trafikok kirablásának feltételezett mesés bevételük, és új cégek lévén a még ki nem alakított biztonsági rendszereik miatt.

Az idén a Nemzeti Dohányboltok voltak a „piti rablók” leginkább kedvelt célpontjai. Bár pontos statisztikák még nincsenek, a napi híradások alapján megalapozottan feltételezhető, hogy sok, korábban kis boltok és patikák kifosztására szakosodott bűnöző váltott a Nemzeti Dohányboltokra.

Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke szerint ennek nagyon is kézenfekvő oka van. A trafikok jelentős hányadának a vezetője, tulajdonosa még nem elég gyakorlott, nem ismeri kellőképpen az üzlet működtetésével együtt járó veszélyeket. Új üzletekről lévén szó, sok helyen még sem idő, sem pénz nem volt elegendő megfelelő riasztóberendezések telepítésére.

Mindemellett az is vonzóvá teszi a dohányboltokat a rablók számára, folytatta Német, hogy a rájuk vonatkozó jogszabályok alapján viszonylag magasnak tűnhet a jövedelmezőségük, amit a közgazdaságilag nem túl képzett rablók úgy is értelmezhetnek, hogy hatalmas bevételeket találhatnak a kasszában. Korábban voltak is olyan híradások, elemzések, amelyek napi milliós dohánybolti bevételekről szóltak, s ezek bizony felkeltették a bűnözők érdeklődését.

A napi híradásokból az is egyértelműen kiderül, hogy a támadókat az sem érdekli, ha a helyiségben biztonsági kamera működik. Számos rablót épp az általa kifosztott üzlet kameráinak a felvételei alapján azonosítottak és fogtak el.

Közéjük tartozik a videón látható Guba Benjámin (22), aki december 23-án, a rendőrség eddigi adatai szerint késsel kirabolt egy Nemzeti Dohányboltot Budapest XIII. kerületében, a Hollán Ernő utcában. Késsel megfenyegette az eladót, és a bevételt követelte tőle. Miután megkapta, elmenekült.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Guba 185 centi magas, vékony testalkatú, ápolt, fehérbőrű férfi. A rabláskor fekete kötött téli sapkát, fekete kapucnis kabátot és fekete vagy szürke sálat viselt. A rendőrség a 112, a 06-80-555111 telefontanú vonalon, vagy 06-1-236-2800-ás bármikor hívható számon várja azoknak a jelentkezését, akik Guba tartózkodási helyéről információval rendelkeznek.

Német Ferenc szerint a sorozatos lebukások, s a dohányboltok védelmi képességeinek javulása idővel – ez pár hónapot, maximum egy fél évet, évet jelenthet – véget vet a trafikrablások divatjának. S a dohányárusító helyek veszélyeztetettsége nem lesz nagyobb, mint amennyit tényleges forgalmuk, védettségük indokol. Ma még a „népszerűségük miatt” jobban ki vannak téve a rablótámadásoknak, mint korábban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.