Pártszimpátián is múlik, hogy hol van a nő helye

Az emberek többsége általánosságban elutasítja Kövér László kijelentését, miszerint a nők önmegvalósításának csúcsának a gyermekszülésnek kell lennie. Kivéve a Fidesz szavazóit, akiknek több mint fele osztja a házelnök véleményét  – derül ki a Publicus Intézet és a Vasárnapi Hírek közös közvéleménykutatásából.

Mintegy ezer ember megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban a női szerepek társadalmi megítélését vették górcső alá.

A megkérdezettek csaknem kétharmada nem ért egyet Kövér László kijelentésével, miszerint a nők önmegvalósításának csúcsának a gyerekszülésnek kellene lennie. Tíz válaszadóból hét úgy gondolja, hogy az alacsony gyermekvállalási hajlandóság elsődleges oka a családok anyagi helyzete a nők hozzáállását tíz megkérdezettből csupán egy gondolja meghatározó oknak. A női és a férfi szerepekkel kapcsolatos kérdésekre adott válaszok azt mutatják, hogy a klasszikus nemi szerepekkel kapcsolatos elvárások mára komolyan oldódnak.

A többség kívánatosnak tartja, hogy a nők függetlenek legyenek és dolgozzanak, valamint hogy a férfiak jobban kivegyék a részüket a gyermeknevelésből. Még azzal a meglehetősen sztereotíp állítással is csak a kisebbség ért egyet, hogy a férfi feladata a pénzkeresés, a nőé pedig a háztartás és a család ellátása. A megkérdezettek háromnegyede el tudná képzelni, hogy több női politikus és cégvezető legyen az országban, és kétharmaduk szerint ez jót is tenne az országnak.
 
Tavaly év végén komoly vihart kavart Kövér László kijelentése, miszerint a nők önmegvalósításának csúcsának a gyerekszülésnek kellene lennie. A megkérdezettek csaknem kétharmada (61 százalék) nem ért egyet a házelnök kijelentésével, és mindössze a megkérdezettek egyharmada (33 százalék) aki valamennyire egyetért ezzel.

Egyetlen társadalmi csoport van, aki ezt másként gondolja: a Fidesz-szavazók. Az ő esetükben lényegében fordítottak az értékek, 58 százalékuk egyetért, és 38 százalékuk nem ért egyet.

A kijelentéssel legkevésbé az MSZP szavazók nem értenek egyet, 70 százalékuk, és még a Jobbik szavazók körében is 64 százalékos ez az arány.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.