Pártok az Orbán-beszédről: mese, vagy nosztalgia?

Reménytelen, hogy valaha is halljunk válságkezelő javaslatokat Orbántól - így reagáltak az ellenzéki pártelnök beszédére a szocialisták. Az SZDSZ és az MDF is a konkrétumokat hiányolta - utóbbi szerint nem kell a mese.

MSZP: Orbán a reménytelen

Orbán Viktor egyetlen válságkezelő javaslatot sem fogalmazott meg országértékelő beszédében, és reménytelen, hogy valaha is halljunk tőle ilyet - mondta Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese pénteken az MTI-nek. "Egyértelművé vált, reménytelen, hogy valaha is amikor megszólal, halljunk tőle egyetlen konkrét javaslatot, amely közelebb visz bennünket a válság kezeléséhez, az ország megerősítéséhez" - értékelte a kormánypárti politikus a Fidesz elnökének beszédét. Mesterházy szerint a Fidesz-elnöknek egyetlen egy gondolata sem volt a munkahelyek védelméről, az adócsökkentésről, a nyugdíjakról vagy a szociális kiadásokról.

Az ellenzéki pártelnök bátorsága csak addig terjedt, tette hozzá, hogy saját hatalmi érdekeitől vezérelve továbbra is akadályozza a válság elleni nemzeti összefogást, és ezért semmilyen árat nem tart nagynak. A szocialista politikus azt kérte Orbán Viktortól, hogy ha semmilyen javaslattal nem állt elő és mások ötletei sem érdekli, akkor legalább ne akadályozza azokat, akik össze akarnak fogni és tenni akarnak az országért.

SZDSZ: az erős állam egyszer már megbukott

Alapvetően mérsékelt hangvételű volt Orbán Viktor országértékelő beszéde, amely mögött nyilván az a politikai számítás állt, hogy ne csak egy szűk támogatói táborhoz, hanem szélesebb közönséghez szóljon - nyilatkozta Szent-Iványi István, az SZDSZ országos tanácsának elnöke. Ez a mérsékelt hangvétel a jelenlegi feszült helyzetben pozitívumként értékelhető, hiszen nem lett volna jó, ha szélsőséges vagy radikális hangnemet üt meg. Szent-Iványi István hangsúlyozta: Orbán Viktor nagyon hosszan beszélt, de nagyon kevés konkrétumot mondott. Az új irány pedig, amelyet Orbán Viktor ajánl, az szerinte nem új, hanem nagyon is régi: egy klasszikus államelvű megoldás erős állammal, állami beavatkozással. Ez már megbukott egyszer. "Sajnálatos, hogy ehhez kíván visszatérni".

MDF: nincs szükség semmitmondó mesére

Azonnali cselekvésre, nem pedig semmitmondó mesére van szükség, az ország ugyanis nagy bajban van - reagált Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője Orbán Viktor pénteki országértékelő beszédére. A szóvivő úgy fogalmazott, hogy a semmitmondó meséket már a miniszterelnöktől is meg lehetett szokni. Az MDF-nek van programja, amely kiutat kínál a válságból, és megoldást az ország felemelkedésére - tette hozzá Kerék-Bárczy Szabolcs.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.