Parlamenti vizsgálóbizottság a neonácik miatt

Nagy többséggel támogatta az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága, hogy az április közepén a Várban tartott neonáci rendezvény miatt parlamenti vizsgálóbizottság jöjjön létre.

Nagy többséggel támogatta a parlament alkotmányügyi bizottságának kormánypárti és ellenzéki oldala a neonáci rendezvényekkel kapcsolatos rendőri fellépést vizsgáló országgyűlési bizottság felállítását a testület hétfői ülésén.

Répássy Róbertnek, az alkotmányügyi bizottság fideszes alelnökének önálló indítványa azt célozza, hogy a létrehozandó bizottság vizsgálja "az április 18-án a budai Várban megtartott neonáci rendezvénnyel kapcsolatos rendőri intézkedések szakszerűségét és jogszerűségét".

A határozati javaslat kitér arra is, vajon a rendezvény feloszlatásának elmulasztása egyedi eset vagy állandó rendőri gyakorlat, figyelemmel arra is, hogy a gyülekezési törvény egyértelműen a rendőrség kötelezettségévé teszi annak a rendezvénynek a feloszlatását, ahol a gyülekezési jog gyakorlása bűncselekményt valósít meg, vagy arra hív fel, illetve amely mások jogainak vagy szabadságának sérelmével jár.

A határozati javaslat tartalmazza, hogy az április 18-i rendezvény résztvevői azzal a céllal vonultak fel, hogy tagadják a holokauszt tényét és felemeljék szavukat "cionista világuralom" ellen. A rendezvényen résztvevők "Le a holokauszt dogmával" és a "Harmadik birodalom visszavág" feliratú táblákat tartottak a magasba (...), a rendezvényen több szónok holokauszttagadó nézeteinek adott hangot, két személy ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság közösség elleni izgatás miatt büntetőeljárást indított, ugyanakkor a rendőrség a rendezvényt nem oszlatta fel.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.