Parlamenti napirend: ismét átírják a költségvetést

Az Országgyűlés ma 13 órakor kezdődő ülésén új alkotmánybírót választanak, módosítják a médiatörvényt, és az idei központi büdzsé főszámait.

Az Országgyűlés mai ülésén új alkotmánybírót választhat a testület egy 70. életévét elérő tagja helyére, ezt követően pedig a médiatörvényen, valamint az idei költségvetésen is változtatásokat fogadhat el - írja a Magyar Távirati Iroda.  A Ház ülése 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit szokás szerint az interpellációs időszak, majd az azonnali kérdések és a kérdések követnek.

Az Országgyűlés ezután titkos szavazással dönt Juhász Imrének, a Független Rendészeti Panasztestület elnökének alkotmánybíróvá választásáról, aki a 70. életévét hamarosan betöltő Holló András helyére kerülhet a testületben.

A határozathozatalok során egyebek mellett elfogadhatják a médiatörvény módosítását, amelyet a kormány az Európa Tanáccsal és az Európai Unióval történt egyeztetést követően nyújtott be. A változtatások része, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökét nem a kormányfő, hanem az államfő nevezi ki a miniszterelnök javaslatára, akinek ezt megelőzően ki kell kérnie a Közszolgálati Testület, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács, valamint a legalább öt éve működő országos szakmai szervezetek véleményét. Az előző héten elfogadott egyik kormánypárti javaslat hatására ugyanakkor az eredetileg javasolt tízéves szakmai múlt helyett elegendő lesz ötéves gyakorlat is a médiahatóság elnöki posztjának betöltéséhez. A kabinet a módosításoktól azt várja, hogy erősebb garanciát kap a médiahatóság függetlensége, és így véget ér a kérdésben indult uniós vita.

A képviselők emellett ismét átírhatják a 2013-as költségvetést. Az idei harmadik módosítás már a büdzsé főszámait is érinti. A kormány múlt héten kiegészített előterjesztése 40 milliárd forinttal növeli a költségvetés hiányát, de nem befolyásolja az uniós elszámolás szerinti egyenleget és az államadósságot.

Az Országgyűlés ratifikálhatja a gazdasági és monetáris unióbeli stabilitásról, koordinációról és kormányzásról szóló nemzetközi szerződést is, ami ahhoz szükséges, hogy Magyarország részt vehessen az eurózóna állam- és kormányfői szintű találkozóin, és tájékoztatást kapjon az euróövezeti csúcstalálkozókról. A parlament a már említetteken kívül elfogadhatja a nemzeti éghajlat-változási program 2009-2010-es beszámolóját, valamint a nemzeti fenntartható fejlődés keretstratégiáját, továbbá módosíthat a lánctartozások visszaszorítását célzó jogszabályon is.

A szavazások végén három képviselő: Mirkóczki Ádám (Jobbik), Tiba István (Fidesz) és Simon Gábor (MSZP) mentelmi ügyéről döntenek, majd a szocialista Szanyi Tibor fegyelmi ügyében határoznak a képviselők. Az Országgyűlés utóbbi esetben vita nélkül dönt Kövér László házelnök javaslatáról, amelyben a lehető legnagyobb mértékű pénzbírság kiszabását javasolta, amiért a szocialista politikus a hétfői parlamenti ülésen középső ujját feltartva "bemutatott" az ülésteremben. Szanyi Tibor megbüntetéséhez a Ház egyszerű többségének igen szavazata szükséges.

A határozathozatalok után öt korábban tárgyalni kezdett javaslat részletes vitájával zárul a hétfői ülésnap, így például ismét terítékre kerülhet az a kormánypárti javaslat, amely titkosítaná a honosított magyarok területi alapú nyilvántartását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.