Parlamenti közvetítés percről percre

Alig pár hét múlva hatályba lép az új Alkotmány, a kétharmados kormányzótöbbség ettől függetlenül még módosít egyet a jelenlegin: állami kézbe adják ugyanis az önkormányzati vagyont.

A hétfő plenáris ülésen emellett elfogadnak egy határozatot a közép-európai légiforgalmi szolgáltatásokról szóló megállapodás felmondásáról, elfogadják a kulturális örökségvédelemről szóló új törvényt, majd pedig a devizahitelesek megsegítéséről vitáznak és szavaznak.

Ez utóbbiak során kiterjeszthetik a végtörlesztés lehetőségét a devizában lakást lízingelőkre, és dönthetnek a kamatplafon összegéről is, ami a tervek szerint nem lehetne harminc százaléknál magasabb. Ugyancsak a hétfői ülésnapon születhet döntés több módosító javaslatcsomagról is: így például az emberölés minősített eseteinek elévülését eltörlő módosításhoz becsatolt javaslatokról, vagy a hajléktalan életvitelt szabálysértéssé minősítő törvénymódosításhoz beadott indítványokról. Emellett a képviselők folytatják a Lex Biszku néven ismert törvénycsomag vitáját is.

A napirend előtti felszólalásokról sorát a jobbikos Farkas Gergely kezdi, aki a köznevelési törvény visszavonását fogja szorgalmazni, majd Rogán Antal fideszes politikus következik, aki „Tisztességes játszmára kényszerülő bankok!” címmel vélhetően a kormány gazdasági szabadságharcának legújabb csatáiról ad számot. Az LMP-s Vágó Gábor ehhez kapcsolódóan azt kérdezi majd napirend előtt: „Mikor lesz már kiszámítható a magyar gazdaságpolitika?”. Ezt követően a szocialista Kiss Péter emelkedik szólásra, ő „Európába, de mindahányan!” címet adta felszólalásának.

Az interpellációk sorát ezúttal is a szocialista Gúr Nándor nyitja majd meg, ő az új munka törvénykönyvéről akarja kérdezni a Matolcsy-tárca illetékesét. A jobbikos Z. Kárpát Dániel ugyancsak a nemzetgazdasági tárcát ostorozza majd az otthonteremtés problémáival, majd egy szokásos kormányzati öninterpelláció következik, ezúttal Borbély Lénárd fideszes honatyától.

A kormánypárti politikus a belügyi tárcától az ittas vezetésre vonatkozó szabálymódosításokról kérdez majd, azt pedig előre borítékolhatjuk, hogy a kormányzati válasz meg fogja nyugtatni a fideszes képviselőt. Az LMP-s Scheiring Gábor és Vágó Gábor a nyugdíjpénztári vagyonról érdeklődik majd a nemzetgazdasági tárcánál, ezt követően pedig Tóth Csaba (MSZP) a nemzeti erőforrás minisztert igyekszik megizzasztani „szimulált szimulátor” című felszólalásával.

A szocialista Pál Béla a magas benzinárak miatt fogja ostorozni a kormányt, a jobbikos Egyed Zsolt pedig a „túlbürokratizált mezőgazdasági szaktanácsadás” miatt fog kínos kérdéseket feltenni. Az interpellációs sorban Farkas Gergely az utolsó, aki „Miért nem tett semmit a Kormány a gyógyszerfüggőség visszaszorítása érdekében?” címmel fog vitathatatlanul érdekes felszólalást elmondani.

13:17 Kövér László megérkezett

Öt perccel a hivatalos kezdési időpont után megérkezett az ülésterembe Kövér László házelnök. A parlamenti padsorok meglehetősen foghíjasak, kevés honatya érezte fontosnak, hogy már kezdésre a helyén legyen. A fideszes politikus az egyiptomi buszbaleset kapcsán részvétét nyilvánította ki az elhunytak hozzátartozóinak, majd az Országgyűlés egyperces néma felállással adózott a balesetben elhunytak előtt. Ezt követően Stágel Bence KDNP-s jegyző felolvassa azt az alkotmányügyi bizottsági határozatot, amely egyértelművé teszi, hogy a Demokratikus Koalíció tagjai hat hónapig függetlenként kell folytassák munkájukat, önálló képviselőcsoportot csak ezután alakíthatnak.

13:22 A jobbikos Farkas Gergely szerint vissza kell vonni a köznevelési törvény javaslatát

Farkas Gergely jobbikos képviselő az első napirend előtti felszólaló. A radikális politikus a köznevelési törvény visszavonását szorgalmazta, rámutatva: pedagógus elbocsátásokra kerül majd sor, amelyet a kabinet előbb tagadott, majd mégis nyilvánosságra került egy hatástanulmány, amelyben ez feketén-fehéren szerepel. Farkas szerint nevetséges pillanat volt, amikor Hoffmann Rózsa államtitkár-helyettese elismerte az illetékes bizottság ülésén: a bezárások nem célja, hanem következménye a programnak. A jobbikos politikus szerint a tanároknak nem lesz idejük felkészülni és pihenni, ha életbe lép az egész napos iskola. A pedagógusi életpálya-modellel kapcsolatban pedig rámutatott: a kormány csak akkor vezeti be, ha a gazdasági lehetőségek azt megengedik. Farkas szerint viszont egyelőre olyan irányba halad a gazdaságpolitika, ami ezt nem fogja lehetővé tenni.

13:25 Hoffmann szerint vissza kell térni a nevelés ötezer éves hagyományához

Hoffmann Rózsa oktatásügyi államtitkár reagált a kormány részéről. A politikus szerint a jobbikos politikus hibásan a koncepcióra és „bizonyos kiszivárgott hírekre” alapozta véleményét, nem pedig a hivatalosan benyújtott javaslatra. Utóbbi ugyanis a minőségi nevelést és oktatást tartja szem előtt. Hoffmann arra kérte a radikális politikusokat, hogy olvassák el a törvény szövegét és ha találnak benne aggályos pontot, akkor jelentkezzenek. Az államtitkár hozzátette: a kormánynak nem áll szándékában, hogy visszavonja a törvénytervezetet, mert nincs rá ok. Az iskolának vissza kell térnie ötezer éves hagyományához, a neveléshez – hangsúlyozta Hoffmann Rózsa.

13:30 Rogán szerint 30 százalékos kamatplafon kellene

Rogán Antal fideszes politikus a következő napirend előtti felszólaló. A Belváros polgármestere reformértékű javaslatnak nevezte azt a törvénycsomagot, amely kamat- és kamatplafon-szabályozást tartalmaz. Rogán szerint ezt a környező országok már megtették korábban, őket nem is érte olyan rosszul a válság. A fideszes honatya a THM-ek csökkenéséről és a harminc százalékos plafonról szónokolt, hangsúlyozva: tisztább viszonyokat fog teremteni a törvény és „tisztességes játszmára fogja kényszeríteni a bankokat”, akik tisztességes hasznot termelhetnek ugyan, de korlátozva. Rogán arra kérte az ellenzéket, hogy ne csak a törvény elfogadását, de sürgős tárgyalását is támogassák.

Szatmáry Kristóf nemzetgazdasági államtitkár reagált a kormány részéről. Rámutatott, hogy minden országban változik a bankok és a ügyfelek viszonyrendszere. Szatmáry szerint Magyarországon most kell pótolni ezt az átalakítást, illetve annak hiányát. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a benyújtott javaslatot a kormány támogatja.

13:37 Vágó Gábor, LMP: a Fidesz a kétharmados betonba öntené a rendszert

Vágó Gábor LMP-s politikus napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy Magyarországon a legnagyobb probléma a gazdasági környezet kiszámíthatatlansága, ezért kevesen fektetnek be és a már meglévő vállalkozások is váratlan terhektől félnek. Vágó hangsúlyozta, hogy a Fidesz ezt a bizonytalan rendszert akarja kétharmados betonba önteni. Az LMP-s politikus kritizálta Matolcsy György miniszter tervintézetét is, de Rogánnak is odaszúrt, amikor kijelentette: a Fidesz eltotojázta az érdemi szabályozást és a hitelesek megsegítését. Vágó megismételte, hogy egy gazdasági válságtanácskozás összehívását szorgalmazzák megoldásként. „A magyar gazdaságnak kiszámíthatóságra, a vállalkozásoknak bizalomra van szükség” - mondta az LMP-s politikus.

13:43 Szatmáry: nem lankad a befektetési kedv

Szatmáry Kristóf nemzetgazdasági államtitkár szerint az LMP-s politikus tévedésben van, hiszen a „nemzeti együttműködés kormánya” épp azért kap kritikákat, mert határozottan egy irányba halad és nem azért, mint ahogyan az ökopárti politikus mondta, „rángatják” a gazdaságot és az azt érintő szabályozásokat. Szatmáry szerint a gazdaságpolitika legnagyobb kihívása, hogy a magyar érdekeket külföldön is képviselni tudja. Az államtitkár szerint a befektetési kedv sem lankad, sőt, növekszik. „Természetesen vannak rossz beidegződések, mert a magyar gazdaság nem volt mindig kiszámítható” - mondta Szatmáry, egyértelműen az elmúlt évek szocialista kormányzására utalva.

13:50 Kiss Péter: a Fidesz gazdaságpolitikája kudarc

Kiss Péter szocialista ex-miniszter a következő napirend előtti felszólaló. Az MSZP-s politikus az új munkatörvénykönyvről és az azt érintő kritikákról beszél. Szerinte az Orbán-kormány kudarcos gazdaságpolitikát folytat, az új csomag pedig kiszámíthatatlanná teszi a munkavállalók védelmét is. Kiss hangsúlyozza, hogy épp most, egy nehéz helyzetben lenne szükség érdemi párbeszédre, de a kabinet felszámolta azt is.

Czomba Sándor nemzetgazdasági államtitkár reagál a kormány részéről, de azzal kezdi, hogy a munkatörvénykönyvét nemsokára több órás keretben fogja tárgyalni a T. Ház, ezért a részletekbe most nem kíván belemenni. De azt mindenképpen cáfolta, hogy megszűnt volna a három oldali egyeztető fórum. Ráadásul hozzátette, hogy az előző kormány idején ezek a megbeszélések jószerivel csak pogácsázásról szóltak. Czomba hangsúlyozta, hogy az új munkatörvénykönyv évtizedekre fogja meghatározni a munka világát, ezért mindenkitől kellő tiszteletet kért a későbbi megvitatáshoz.

13:58 Hoffman Pál: mi most is a jövőt szolgáljuk

Hoffman Pál kereszténydemokrata képviselő az utolsó napirend előtti felszólaló. A honatya "1956. november 4., Tököl" címmel idézi fel az aznap történteket. Szerinte ma is az egyik oldalon ők állnak, akik 1956 eszméjének és a pesti srácoknak az örökösei, míg a másik oldalon az országra a szovjeteket rászabadító kommunisták eszmei utódai. Hoffman szerint az '56-osokhoz hasonlóan ők most is a jövőt szolgálják. A kormány nem kívánt reagálni.

Ezzel véget értek a napirend előtti felszólalások.

Hoffmann Rózsa a Parlamentben 2011. november 7-én
Hoffmann Rózsa
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.