Parlamenti konzílium egy háborgó elme örök tébolygásáról

A munkanélküliségről, Gyurcsány Ferenc vasárnapi szónoklatáról és Bajnai Gordon bírálatáról szóltak a napirend előtti felszólalások, az Országgyűlés keddi ülésén. A már ismert forgatókönyv alapján kormánypárti politikusok ellenzéki társaikat támadták, felszólalásaikra pedig a kormányt képviselő államtitkárok reagáltak.

Gúr Nándor (MSZP) szerint az országban félmillióan éheznek, sok a szegény, ezért érdemes kormányt váltani. Kifogásolta, hogy nem csökken a munkanélküliek száma, miközben a számukra juttatott támogatás mérséklődik. Csökken a foglalkoztatottak száma, sokan mennek külföldre - jelentette ki, hangsúlyozva: a versenyszférában évről évre több tízezerrel csökken az alkalmazottak száma.

Czomba Sándor foglalkoztatási államtitkár úgy kezdte válaszát: sokadszorra próbálom meggyőzni, hogy nincs igaza. Kijelentette azt is: sosem állította senki, hogy 2010 óta 500 ezren hagyták volna el az országot. Ha valamikor a közfoglalkoztatás javította a statisztikát, az 2002 és 2010 között volt - fogalmazott. Szerinte a szocialisták nyolc év alatt megduplázták a munkanélküliek számát. Kijelentette: Magyarország azon uniós országok között van, amely visszavitte a foglalkoztatás szintjét a válság előttire, majd felsorolta a kormány munkahelyteremtő lépéseit.

A KDNP bírálta Gyurcsány Ferenc egyházellenes megnyilvánulásait. Gaal Gergely (KDNP) egy háborgó elme örök tébolygásának nevezte Gyurcsány Ferenc szónoklatát, amelyet egy Nagy Imrére emlékező rendezvényen mondott vasárnap. Úgy fogalmazott: a korábbi miniszterelnök nem csupán családi rokonsága révén, de megnyilvánulásában is méltó örököse a kommunista vezetőknek. Vallásellenes kijelentéseket tett, nyíltan gyalázta az egyházakat - mondta. Szerinte a provokáció mellett nem lehet szó nélkül elmenni, mivel Gyurcsány Ferenc a szocialisták révén került a politikába. "Amit az egymást követő Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai-kormányok leromboltak, most kemény munkával kell felépíteni - mondta, hozzátéve "a szenvedély e betege lázálmaival egyszer már a szakadék szélére sodorta hazánkat" - jelentette ki Gyurcsány Ferencről szólva.

Rétvári Bence államtitkár szerint Gyurcsány valóban hadat üzent a középosztálynak beszédével, és kijelentette:"hitelesebb lett volna, ha beszédét Kádár János háza előtt mondja el", hiszen amije van, azt mind Kádár rendszerének köszönheti. Annak az Apró Antalnak a villájából indult el erre a beszédre is, aki személyesen felügyelte Nagy Imre koncepciós perét - fűzte hozzá. Hozzátette: a szavaiból érződő Orbán-gyűlölet sem új keletű, már a '80-as években is voltak ilyen megnyilvánulásai. Beszélt arról is: az őszödi beszédet már minősítették a választók. Ahogy beszélt, ugyanígy vezethette kormányát, ugyanígy emelhette be abba Bajnai Gordont - mondta.

Révész Máriusz (Fidesz) Bajnai Gordon országjárásáról szólva közölte: a volt kormányfő, bár fórumain tagadja, kisebbségi megbízott ciprusi cég képviselőjeként részt vett a Hajdú-Bét-ügyekben. Bírálta a korábbi miniszterelnöknek, aki most olyan kijelentéseket tesz: a választóknak nem kell sem a narancs, sem a szegfű, holott ő is a szocialista kormány tagja, majd miniszterelnöke volt. Miniszterelnökként semmit nem tett a 2006-os események tisztázásáért - fogalmazott meg egy újabb kritikát, hangsúlyozta: bár Bajnai bírálja a kormány oktatással kapcsolatos döntéseit, nemcsak befagyasztották a pedagógusbéreket, de megszüntették a tizenharmadik havi fizetést, vagyis összesen 12-15 százalékkal csökkentek a bérek.

Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkár szerint Bajnai Gordon figyelmét elkerülhette, hogy a kormány béremelést tervez a pedagógusoknak. Szerinte a megelőző kormányzati ciklusok egyik legnagyobb vesztese a pedagógustársadalom volt, az elmúlt két év azonban azt mutatta: csak strukturális eredményekkel érhető el változás. Egyszerre tűzték ki célul a tehetséges fiatalok pedagógus pályára állítását és a tapasztaltak megbecsülését. Cél, hogy az átalakítások a pedagógusokkal együttműködve történjen - fűzte hozzá. Közölte: a köznevelési törvény parlament előtt lévő módosítása a pedagógus-szakszervezetek együttműködésével készült, felidézte, az új előmeneteli rendszert magába foglaló változtatásokat szeptembertől bevezethetik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.