Parlamenti bizottság előtt a BKV-s végkielégítések ügye

A BKV Zrt. végkielégítési ügyeivel foglalkozik mai ülésén az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának ellenőrző albizottsága; a téma szerepel a BKV felügyelőbizottságának ugyancsak mára összehívott ülésén is. A Népszabadság információi szerint Vitézy Dávid, az fb tagja kezdeményezi: "első körben" 2006-ig visszamenőleg vizsgálják meg az összes nagy értékű szerződés és számlakifizetés jogszerűségét, továbbá új működési szabályzattal állítsák helyre az fb ellenőrző szerepét.

A parlamenti albizottság összehívását Domokos László, a testület fideszes alelnöke kezdeményezte. Álláspontja szerint "az embereknek joguk van tudni, kik a felelősök azért, hogy a pénzüket ilyen botrányos módon több tízmilliós végkielégítésre költötték a  BKV-nál". Az ellenzéki párt szerint a BKV évente 50 milliárd forintot meghaladó állami támogatást kap a mintegy 120 milliárd forintos költségvetéséből, és sem a főváros, sem pedig a BKV vezetése nem ad számot arról, mire költik ezt a támogatást; sajtóhírek szerint másfél milliárd forintot is költhetett a BKV végkielégítésekre 2007-óta.

Parlamenti bizottság előtt a BKV-s végkielégítések ügye
Budapest, 2009. augusztus 17. Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék és a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke (b), Lóránt Zoltán, az Állami Számvevőszék igazgatója (k) és Domokos László, a Fidesz országgyűlési képviselője, az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának alelnöke (j) beszélget az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottsága ellenőrzési albizottságának a BKV Zrt. végkielégítési ügyeivel foglalkozó rendkívüli ülése előtt az Országházban. MTI Fotó: Illyés Tibor

A közlekedési társaságnál kipattant végkielégítési botrányban kiderült, hogy Szalainé Szilágyi Eleonórát, a volt humánpolitikai igazgatót tovább foglalkoztatták, miután kifizették neki 100 millió forintos végkielégítését. Bosnyák Gyula volt stratégiai igazgatót egy év munkaviszony után küldték el, majd 40 millió forintos végkielégítést fizettek neki.

Múlt héten hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt a rendőrség megkezdte a nyomozást a BKV-s végkielégítések ügyében. A feljelentés a Fővárosi Főügyészséghez érkezett, amely elrendelte a nyomozást.

Németh Szilárd, a fővárosi Fidesz-frakció tagja július 29-én jelentette be, hogy a Fidesz a legfőbb ügyészhez fordul a BKV volt humánpolitikai igazgatójának ügye miatt, mivel felmerül a különösen nagy kárt okozó hűtlen vagy hanyag kezelés tényállása.

A BKV kimutatásai szerint a cégnél 2007 óta mintegy 3,3 milliárd forintot költöttek végkielégítések kifizetésére; Kocsis István vezérigazgató a volt humánpolitikai igazgató ügye miatt feljelentést tett a rendőrségen - ezt a BKV közölte múlt hétfőn. Tavalyelőtt 2,6  milliárd, 2008-ban 600 millió forintot fizettek ki "munkaviszony-megszüntetések" miatt, Kocsis István 2008 őszi munkába állása után a mai napig pedig 168 millió forintot - derült ki a BKV  közleményéből.

A fővárosi szocialisták múlt csütörtökön Kocsis István vezérigazgató menesztését kezdeményezték, mivel a BKV-nál kialakult helyzet megoldására a jelenlegi vezetővel nem látnak esélyt, a mielőbbi vezetőváltáshoz kérték a koalíciós partner, az SZDSZ és az ellenzék támogatását is.

A Fidesz-KDNP fővárosi frakciószövetsége csak akkor járul hozzá a vezetőcseréhez, ha nemcsak 2008 őszétől, hanem már 2006 októberétől kezdődően teljes körűen kivizsgálják a gyanús tanácsadói szerződéseket és a végkielégítéseket, amelyekre sok milliárd  forintot fizettek ki.

A jelenlegi szabályozás szerint minimum hét szavazatra van szükség a főváros gazdasági bizottságában egy kinevezéshez vagy felmentéshez. A testület augusztus 25-i ülésén, helyszíni képviselői javaslatra anélkül is napirendre veheti Kocsis István felmentését, hogy arra Hagyó Miklós (MSZP) és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettesek javaslatot tennének. A szükséges  többséget azonban csak akkor kaphatja meg a javaslat, ha azt nemcsak az öt MSZP-s képviselő támogatja.

A Főpolgármesteri Kabinet augusztus 26-ig adott időt magának arra, hogy a BKV felügyelőbizottságának mai ülése, valamint a lezajló vizsgálat ismeretében meghozza a szükséges döntéseket. Az üggyel a legkorábban augusztus 27-én foglalkozhat a Fővárosi  Közgyűlés.

A Népszabdság információi szerint Vitézy Dávid, az fb fideszes tagja ma több pontos javaslatcsomagot terjeszt a testület elé a grémium - ez idáig "igencsak elhanyagolt" - ellenőrző szerepének helyreállítása érdekében. Eszerint felkérnék az fb elnökét egy új működési szabályzat kidolgozására.

Vitézy arra is javaslatot tesz, hogy az fb a jövőben havi összesítésben kézhez kapja az összes nagy összegű (egy bizonyos értékhatár feletti) tanácsadói és szakértői szerződéseket, illetve minden más fontos kontraktust, továbbá hogy ezt "első körben" 2006-ig visszamenőleg is vizsgálják. Azért csak addig, hogy a vizsgálat ne húzódjon el a végletekig. Utána akár a a 2006 előtti időszak ügyeit is át lehet tekinteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.