„A Fidesz lopta a kétharmadot" - nagyüzem a Parlamentben

Újra felpörögtek az események a parlamentben. A kormány szerint óriási a béremelés, soha nem látott fejlesztés történik a köznevelésben, az ellenzék szerint csak megfélemlítik és kinevetik a pedagógusokat. A fő téma továbbra is az oktatás volt. Vona Gábor délután ismét a vagyonáról kérdezte Orbán Viktort, aki indulatosan vágott vissza.

Úgynevezett B-hetet tart hétfőn az Országgyűlés, azaz a múlt héten megkezdett ügyeket folytatják. Míg a nemzeti ünnep utáni napokban kemény politikai csaták folytak a kormányoldal és az ellenzék között elsősorban a pedagógus-tüntetés megítélése ügyében, a héten már kisebb a képviselők lelkesedése, üresek a padsorok. A napirend előtt a politikusok több ügyben visszautalnak a múlt heti eseményekre. Tehát folytatódik az adok-kapok.

MSZP: „A Fidesz lopta a kétharmadot”

11:02: Elsőként Bárándy Gergely, az MSZP képviselője szólalt fel, aki szerint minden jel arra utal, hogy a kormánypárt fél, retteg attól, hogy elveszíti a hatalmát. Felemlegette, hogy 2014-ből még mindig több mint 30 eljárás folyamatban van az ügyészségen választási csalás gyanújával. Egy az ügyészségig jutott 6. kerületi ügyről számolt be Bárándy, aki úgy véli, a Fidesz a kamupártok indulását engedélyezve, majd az általuk gyűjtött adatokat felhasználva választási csalást követett el, "ellopta a kétharmadot", "ellopta Budapestet".

Bárándy Gergely (MSZP)
Teknős Miklós / Népszabadság

Az MSZP-s képviselő szóba hozta a Nemzeti Választási Irodánál történteket is, azt hangoztatva, hogy már csak "kopaszokkal" tudja fenntartani a hatalmát.

11:07: Bárándy megjegyzéseit a kormányoldalról Dömötör Csaba államtitkár utasította vissza hosszan sorolva az MSZP 2010 előtti és utáni ügyeit azt állítva, hogy 6 év után is a szocialisták korrupciós ügyeitől "hangos a sajtó". Majd kiemelte, hogy a gazdaság jól teljesít, nőnek az átlagbérek, eltűnt az infláció. 

11:11: Az LMP-s Ikotity István arról beszélt, hogy a tiltakozó pedagógusokat már nem lehet lecsendesíteni "habonyi-módszerekkel", megfélemlítéssel, a mozgalom kinevetésével. A politikus felidézte, hogy 2010 előtt Orbán Viktor fontosnak nevezte a sztrájkhoz való jogot, mellyel a kormányt meg lehet győzni. Ikotity azt kérte, a képviselők támogassák a 2010 után szigorított sztrájktörvény módosítását, hogy a tiltakozók jogszerűen sztrájkolhassanak. Szerinte a jelenlegi jogszabályok igazságtalanok.

11:16: Rétvári Bence Emmi-államtitkár válaszában ismét a béremelés jelentőségét hangsúlyozta, mondván, érthetetlen és meglepő, hogy ezek után miért elégedetlenkednek. Szerinte mások örülnének egy "40 százalékos" fizetésemelésnek. Továbbá kifejtette, a Pukli István által meghirdetett munkabeszüntetés nem is sztrájk, hiszen ezt a szakszervezetek szokták meghirdetni, márpedig velük éppen megegyezni készül a kormány (erről a napokban több szakszervezet jelezte, messze még a megegyezés, igaz, nem lelkesedtek Pukli javaslatáért sem – a szerk.). Rétvári szerint vicces, hogy a Pukli által kijelölt dátum a tavaszi szünetre esik, tehát csak az tud majd sztrájkolni, aki külön bemegy dolgozni.

Azok bátrak, akik itthon maradnak

11:20: A jobbikos Farkas Gergely szerint a kormány kommunikációja köszönőviszonyban sincs a valósággal. Konkrétan a fiatalok elvándorlásáról szóló miniszterelnöki nyilatkozatot elemezte (Orbán Viktor korábban arról beszélt, a fiatalok bátrak, ki akarják próbálni magukat külföldön, ezért mennek el – a szerk.). Farkas szerint igazából azok a bátrak, akik itthon maradnak, mert ki vannak szolgáltatva, nincs munkahelyük. A képviselő azt mondta, nagyon rossz, hogy a kényszerelvándorlás miatt családokat szakítanak szét, ráadásul többségük nem is tér már vissza. A politikus szerint Orbán hatalmas öngólt rúgott az elvándorlással kapcsolatos megjegyzésével: 100 millió forintból eddig 57 fiatalt tudtak csak visszahozni, szerinte ebben is megbukott a kormány.

11:26: A kormány képviselője válaszában azt hangsúlyozta, hogy 2010-hez képest 550 ezerrel többen dolgoznak, egyre több fiatalnak van munkája. Kiemelte a csok bevezetését, ami szintén a fiatalokat célozza (a Világgazdaság pont hétfőn írta meg, hogy eddig alig 200 család kérte a 10+10 milliós állami támogatású lakásépítési hitelt, illetve állami támogatást). Szerinte a Jobbik ebben a kérdésben csak "riogat"

11:29: Harrach Péter KDNP-s frakcióvezető a kultúrák közötti törésvonalakról, a népvándorlás hatásáról beszélt napirend előtti felszólalásában. Szerinte ebben a globális válságban a nyugati kultúra pozíciója romlik, mert nincs identitástudata. Felemlegette, hogy Európa gyökerei a kereszténységig nyúlnak vissza, így minden olyan "divatos" törekvés, ami ezt elveti, gyengíti az európai kultúrát a migránsokkal szemben.

11:34: Rétvári reagált párttársa felszólalására. Megjegyezte, évente 100 ezer keresztény veszíti életét vallási meggyőződése miatt. Ezt elosztva egy évre azt jelenti, hogy még a felszólalás alatt is meghalt egy keresztény valahol a világban. Ezt követően azt elemezte, mit jelent a keresztények számára a húsvét üzenete. 

„Folyik az oktatás intenzív fejlesztése”

11:39: Dunai Mónika (Fidesz) azt a kérdést tette fel, hogy kinek áll érdekében a pedagógusok tiltakozó mozgalma mögött állók akciója. Mert szerinte "miközben tovább folyik az oktatás intenzív fejlesztése", érthetetlen a tiltakozó akció, melyből ellenzéki politikusok igyekeznek hasznot húzni. Szerinte mindenkinek azon kéne dolgoznia, hogy fejlődjön az oktatás, kiegyenlítsék a egyenlőtlenségeket, nem pedig azon, hogy növeljék a diákok kárára a feszültségeket.

Szerinte a kormány meghallotta a tanárok szavát, tárgyal, egyeztet, figyel a szakszervezetekre, de elutasítja a Pukli által meghirdetett "törvénytelen sztrájkot". Szerinte az egész tiltakozás mögött "a politika áll".

Dunai Mónika (Fidesz)
NOL

11:45: Erre a kormánypárti felvetésre is Rétvári reagált, aki szerint Palkovics László államtitkár tárgyalt volna Puklival is, de hiába kért a Teleki Blanka Gimnázium igazgatójától időpontot, Pukli végül lemondta a találkozót. Majd elmondta, egyetért képviselőtársa felvetésével: megemlítette, Radó Péter oktatáskutató (aki szerint vállalhatatlan a jelenlegi oktatási rendszer) cége az utóbbi években 200 millió forint állami megrendelést kapott, és tanulmányokat írt azokról a reformokról, melyeket most bírál.

Rétvári Bence (KDNP)
NOL

11:51: Bárándy újabb kérdéssel fordult az Emmihez, azt hangsúlyozva, hogy a felvételiző diákoknak nincs elég idejük felkészülni a felvételi vizsgákra, rossz a szabályozás. Rétvári válaszában azt mondta, pont azért változtattak az eljáráson, hogy az egész eljárás gyorsabb legyen.

11:59: Körmendre egyetlen migránst sem telepítettek, ne riogasson a Jobbik – figyelmeztetett a Belügyminisztérium államtitkára, Kontrát Károly. 

Ki kellett golyózni Simicskát?

12:05: Egy fideszes kérdésből kiderült, hogy hatalmas fejlődést hoz majd Szolnoknak, ha összekötik négysávos autóúttal a várost Budapesttel.

Tasó László, a fejlesztési minisztérium államtitkára megnyugtatta párttársát, hogy a jelenlegi kétsávos út kibővítése lesz a megoldás. Idén augusztusban meg is indul a fejlesztés, jövőre folytatják, és 2018-ra megvalósul az összeköttetés – mondta Tasó. (Az államtitkár kijelentése azért érdekes, mert az építést tavaly a kormány leállította – az egyik építő Simicska Lajos cége, a Közgép volt – kartellezésre hivatkozva, majd azt állították, hogy nem a 4-es út fejlesztésével oldják meg a problémát, hanem a szegedi autópályával kötik össze Szolnokot. Ezek szerint mégis a 4-est fejlesztik.)

Orbánt helyettesítették

12:33: Az Országgyűlés egyik botrányhőse, Novák Előd jobbikos képviselője hétfőn a miniszterelnököt szólította meg kérdésével, melynek címe: "Lesz-e kormányzati következménye annak, hogy a népességfogyás a 2014. évi 35 ezerrel szemben 2015-ben 40 ezer főre nőtt Magyarországon?" Csakhogy a kormányfő nem volt a teremben, amit Novák hangosan szóvá is tett, mire az éppen elnöklő Hiller István jelezte, a szabályok lehetővé teszik a helyettesítést. Végül Novák azt hangoztatta, nem a harmadik gyereket, sokkal inkább az első gyerek vállalásának támogatását kéne emelni, hiszen ez a feltétele a második és a harmadik babának.

12:35: Orbán Viktor helyett Veresné Novák Katalin államtitkár válaszolt, aki hangsúlyozta, a GDP 4 százalékát fordítja az állam a családok támogatására, majd hosszan sorolta a 2010 óta bevezetett intézkedéseket. Azt mondta, a termékenység 20 éves csúcson van.

12:38: Szél Bernadett arról kérdezte Lázár Jánost, hogy nem lesz-e veszélyes az új paksi atomerőmű, hiszen a múlt héten a hasonló technikájú, éppen épülő szentpétervári erőműről kiderült, hogy rengeteg hibát követtek el a kivitelezők. Lázár szerint Szél már eddig is minden információt megkapott a Miniszterelnökségtől Pakssal kapcsolatban, tudhatja tehát, hogy "minden rendben van". Mivel mégis újabb kérdéseket tesz fel, a miniszter szerint most már "kampányt folytat" a magyar atomerőmű ellen.

13:01: Ander Balázs (Jobbik) arról kérdezte a fejlesztési minisztériumot, miért szervezték ki a MÁV-ból a kocsik takarítását, miért adták ezt egy magánvállalkozásnak. Tasó László szerint az elmúlt években épphogy stabilizálták a MÁV helyzetét, odafigyelnek az állami cég munkavállalóira, még akkor is, ha kiszervezik a munkát. Arra is figyelni fognak, hogy a munkát jól elvégzik majd. 

Rogán állítólag meglépett a kérdés elől, Matolcsy nem ért rá

13:19: Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) arról kérdezte a Miniszterelnöki Kabinet miniszterét, Rogán Antalt, hogy miért erőlteti rá a kabinet az akaratát a bankokra. Mint emlékezetes, a kormány elvárja a bankoktól, hogy dokumentumaikban feltüntessék, a családi otthontámogatási kedvezmény (csok) a kormány adománya. Bangóné szóvá tette, látta az előbb Rogánt belépni a terembe, de gyorsan ki is ment, ezért helyettesíteni kell, nem ő válaszol a neki szegezett kérdésre.

Dömötör Csaba államtitkár
NOL

Rogán helyett Dömötör Csaba államtitkár válaszolt, aki szerint a forrásokat az állam és az adófizetők biztosítják, így elvárható, hogy a bankok ne a saját sikerüknek tudják be a csokot. Szerinte Nagy-Britanniában is hasonló elvárásokat fogalmazott meg a kormány, a szocialisták pedig megint a bankok pártjára álltak. 

13:30: Több képviselő is kérdéseket tett fel a Magyar Nemzeti Bank elnökéhez, de Matolcsy György halaszthatatlan közfeladatokra hivatkozva az egyik alelnökét, Nagy Mártont bízta meg a válaszadással. Az ellenzéki képviselők azt nyilatkozták – erre házszabály szerint joguk van –, inkább várnak egy hetet, hogy Matolcsytól hallják a választ.

"Nem az ötvenes években járunk"

13:31: Lázár János bevallotta, hogy "kínos helyzetbe hozta" őt Harangozó Tamás (MSZP), aki egy kecskeméti bűncselekmény ügyében faggatta a kormányzati politikust, hogy az érintett fideszes politikusok, így a polgármester, miért van még hivatalban. Lázár szerint nem az ötvenes években járunk, meg kell várni, amíg jogerőssé válik egy ügy, a gyanú nem elég. Harangozó szerint Lázár is felelős, hiszen a kormány egy bűncselekménygyanús ügyben számlákat fogadott be.

Lázár János Merkel-pózban válaszol.
NOL

13: 37: Vona Gábor kora délután ismét nekiment Orbán Viktornak azt kérdezve, miért gazdagodik a miniszterelnök környezete. A Jobbik elnöke szerint ő korábban is lovagias volt, de Orbán minden alkalommal személyeskedett, "vagdalkozott".Pedig Vona szerint Orbán csak a saját "démonjait" vetíti ki a Jobbikra.

13:39: A miniszterelnök szerint ez csak provokáció, aminek nem fog engedni. "Az én életem egy nyitott könyv", mondta Orbán, majd azt állította, a Jobbik silány vitákat gerjeszt. Illetve hozzátette, nézze meg, hogy a Jobbik alelnökeinek családtagjai megbízásokat kapnak a frakciótól. Ezt követően Vona azt mondta, ne azt olvassa fel a papírjáról, amit "Habony odaírt", hanem valljon színt, hogy Mészáros Lőrinc az ő strómanja-e.

13:41: Bűncselekménnyel vádolta meg a miniszterelnököt - válaszolt Orbán Vonának. Majd azt mondta, az ő esetében minden úgy van a vagyonával kapcsolatban, ami a vagyonnyilatkozatában szerepel. Majd felhívta a figyelmet arra, hogy a Jobbik  frakciója és alapítványa 2 milliárdot költött eddig, de ezek nagy része egy rejtélyes vállalkozónál kötött ki, akinek nevét a miniszterelnök nem nevezte meg. 

14:02: Novák Előd is nekiment Orbánnak. "Miért építheti állami pénzből a Fidesz médiabirodalmát a kétkarú rablóként harácsoló Andrew G. Vajna?" címmel fordult a miniszterelnökhöz, szóvá téve, hogy az állami Eximbank adott pénzt a kormánybiztosnak a TV2 megvásárlásakor. Mint mondta, kérte a bankot, adja ki a szerződés részleteit, de ezt a bank vezetője megtagadta, ezért arra kérte Orbánt, valljon ő színt. 

14:04: Orbán azt mondta, ő marad a tényeknél. Az Eximnek joga van belgazdasági üzleteket is finanszírozni, és a bank nem adott semmiféle állami támogatást, csak piaci alapú hitelt, tehát a kérdés alaptalan. Erre Novák azt mondta, azért adhatott jogszerűen az Exim hitelt Vajnának, mert személyre szabott törvénymódosítással ezt a Fidesz lehetővé tette. Megkérdezte Orbánt, hogy ez etikus-e: A kormányfő szerint a Jobbik érintett volt a szerencsejátékos korrupcióban, de a Fidesz törvényeivel kiszorította őket, ezért bosszúsak, és "minden héten bosszút akarnak állni Vajnán".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.