Tóth József csak a Fideszt tartja ellenfélnek

Meghökkentő adatokat dobhat felszínre egy korábbiaknál feszesebb választási kampány. Tóth József angyalföldi polgármesterről például kiderült, hogy édesapja néhány másodpercig Karády Katalin mellett statisztált az 1942-es Külvárosi őrszoba című filmben. Sőt az ifjúság édes éveiben „a rockimádatára büszke Tarlós Istvánnal is összefutott egy-egy Omega- vagy Illés-koncerten”, már ha a jelenlegi főpolgármester „volt annyira vagány, hogy átmerészkedjen a Tripoliszba”.

Mindez a helyi közösségi portál kerületi polgármesterjelöltekhez intézett körkérdésére adott válaszokból derült ki. A kerületet immáron húsz éve vezető, ötször megválasztott szocialista polgármestere ismét ringbe száll, és komolyan veszi a harcot. Az elemzők szerint nincs miért aggódnia. Kihívói közül Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes az egyetlen ismert név.

Régi csibészek: Tarlós Istvánt Tóth Józseffel csak a múlt köti össze
Régi csibészek: Tarlós Istvánt Tóth Józseffel csak a múlt köti össze
Kallos Bea / MTI

Tarlós pénzügyi jobbkeze nem tagadja: Tóth „húszéves regnálása politikai teljesítménynek sem utolsó”, de úgy véli, hogy „mára belefáradt a pozícióba”. Ő viszont visszaadná az elveszett lendületet, szélesebb látókört és kiterjedt politikai kapcsolatrendszert ígér. Ráadásként királyszobrot állítana a Szent István parkba. Bagdyt azonban aligha a XIII. kerület polgármesteri széke vonzza, sokkal inkább maradna a főpolgármester helyettese. Ehhez a vesztesek kompenzációs listáján be kell jutnia a Fővárosi Közgyűlésbe.

A Papcsák Ferenc zuglói polgármester által vörös félholdként emlegetett, a baloldal által bevehető kerületek közül kétségtelenül Angyalföld, illetve Lipótváros, vagyis a XIII. kerület a legerősebb bástya. Az országgyűlési választásokon egy sor veszteséget elkönyvelő MSZP itt nyerni tudott, méghozzá 15 százalékos különbséggel. Talán ez tette a kerületi pártszervezetet annyira magabiztossá, hogy nem kötöttek választási alkut sem az Együtt–PM-mel, sem a DK-val.

A két kikosarazott párthoz azóta a Bokros Lajos vezette Modern Magyarország is csatlakozott. Az LMP és a Liberálisok viszont visszautasították a közös jelölt állítására vonatkozó ajánlatot. A trió valamennyi angyalföldi választókerületben állított ellenjelöltet a szocialistákkal szemben, de Tóth Józseffel ők sem akartak összeakaszkodni, így a jelenlegi polgármesternek Bagdyn kívül a Jobbik színeiben induló Benke Lászlóval és az LMP-s Rákosi Judittal kell versenyeznie. Egyiküknek sincs reális esélye a győzelemre.

A kerület versenyképessége elismerésre méltó. Vonzó maradt a befektetők számára, a lakosság elismerését pedig az ideköltözők magas száma mutatja – összegez Tóth József, majd sorolja az adatokat: a fővárosban az elmúlt 20 évben épült 3,2 millió négyzetméter kereskedelmi-szolgáltató terület csaknem harmada itt jött létre, 70 ezer munkahely létesült, 18 ezer új lakást adtak át. S hogy meg is ragadjanak ott, új zöldfelületek és rekreációs területek kialakításával tették élhetőbbé a városrészt.

A polgármester azt is fontosnak tartja, hogy az önkormányzat valamennyi esztendőben stabil költségvetéssel és hitelfelvétel nélkül működött, fejlesztésre általában évente a költségvetés egyötödét költötte – új művelődési központ, valamint rendelők épültek, óvodák és idősek klubjai újultak meg –, a kerület közös vagyona 93,5 milliárd forintra nőtt. A külsős fejlesztések pedig nem kormányzati beruházásként, hanem magánbefektetői forrásokból valósultak meg.

Mindezt a parlament kétharmados többségének ellenszelében, növekedő munkanélküliség és romló életszínvonal mellett – mutat rá a kerület vezetője. Tóth József nem hiszi, hogy Hiszékeny Dezső alpolgármester vesztegetési ügye – az ügyészség szerint ötmillió forintot kért egy üzlethelyiség bérleti jogáért cserébe – érdemben befolyásolná a helyi eredményeket. Bár az ügy kirobbantásának egyetlen célja szerinte a választás befolyásolása volt, és szomorú, hogy az ügyészséget kampányeszközzé silányították.

Mint mondta, a választási együttműködést azért utasították el, mert az elmúlt négy év teljesítménye azoknak a munkáját tükrözi, akik 2010-ben bizalmat kaptak. Így csak a XIII. Kerületi Lokálpatrióták Egyesületével kötöttek szövetséget. Saját reprezentatív közvélemény-kutatásaik is azt igazolják, hogy egyéni választókerületben csak az MSZP–LPE13 vagy a Fidesz jelöltjei győzhetnek, más pártok emberei nem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.