Parlamenten kívüli politikai szezonnyitó

A kormány száz napjának nyilvános értékelése valójában Orbán Viktor őszi politikai évadnyitó beszéde, amit a februári évértékelő beszédekhez hasonlóan nem a parlamentben, hanem a jobboldali értelmiség előtt tartott.

Az évértékelést, a politikai évadnyitó beszédet Orbán Viktor a Fidesz 1998-as választási győzelme után honosította meg a magyar politikában. Az ötletet az Amerikai Egyesült Államokból vette, ahol 1790 óta a mindenkori elnök január elején ad átfogó értékelést az unió helyzetéről és jelöli a ki következő év kormányzati céljait és törekvéseit. A kongresszus két házának összevont ülésén elhangzó elnöki beszédet a hírtelevíziók élő adásban közvetítik.

A legfontosabb különbség az amerikai és a fideszes értékelés, politikai évadnyitó között a beszédek helyszíne. Az amerikai elnök a kongresszus két háza előtt beszél, Orbán Viktor pedig nem a parlamentben, hanem mindig saját közegében, a jobboldali értelmiség előtt. A hagyományos februári évadnyitó házigazdája 1999-től a Magyar Polgári Együttműködésért Egyesület, a mostani 100 napos értékelőé pedig a Professzorok Batthyány Köre, amely a  polgári értékrendet magukénak valló egyetemi tanárok társasága és a Fidesz értelmiségi holdudvarának meghatározó szervezete. Az évértékelők helyszíne évekig a Pesti Vigadó volt, majd a Körcsarnok és a Millenáris Park, a tegnapié pedig a budai Szent Imre Gimnázium.

Ezeknek a rendezvényeknek mindig egy főszereplője van, Orbán Viktor. Miniszterelnöki vagy ellenzéki pártvezéri beszédét csak felvezetik, arra a helyszínen senki nem reagál. Az első Orbán-kormány idején az akkori szocialista és szabad demokrata ellenzék folyamatosan kifogásolta, hogy a miniszterelnök nem a magyar parlamentáris demokrácia legfontosabb helyszínén, az Országgyűlésben tartja a politikai évadnyitót, ahol értékeléséről és terveiről azonnal vitázni lehetne. Most is adott lett volna a lehetőség, hogy Orbán Viktor az őszi politikai évadnyitó beszédét szeptember 13-án, az Országgyűlés jövő hétfői ülésén mondja el és ott értékelje a kormány első száz napját, de erre ismét saját közegét választotta. A Fidesz-kormány idején az évértékelőre egyszer, 2001-ben kaptak meghívót az ellenzéki pártok és frakciók vezetői, akkor a szocialistákat Szili Katalin elnökhelyettes, a MIÉP-et Csurka István pártelnök képviselte, az SZDSZ nem ment el.

A 2002-es évértékelő

A beszédírók minden évben próbáltak olyan központi üzentet, szlogent megfogalmazni, amelyre Orbán felépíthette beszédét. Minden bizonnyal a legemlékezetesebb a 2000. évi szlogen, amikor a polgári kormány célját a „mindenkinek lehessen három gyereke, három szobája és négy kereke”, mondatban foglalta össze. A 2002-es választások évében pedig Orbán itt adta ki a jelszót, hogy „egy vasárnap megér egy négy évet”. 2004-ben a Medgyessy-kormányról azt mondta, hogy „semmi nem az, aminek látszik”, 2007-ben pedig Gyurcsány Ferencre utalva „plebejus politikát hirdetett az új arisztokrácia ellen”. A 2008-as évértékelőn a Fidesz elnöke népszavazási kortesbeszédet mondott „a jövő igennel kezdődik” szlogennel, az idei, szintén választások előtti pedig már nem is annyira kampány-, mint inkább megelőlegezett győzelmi beszéd volt azzal az üzenettel, hogy „itt az ideje, hogy a gyengéket leváltsák az erősek”.

2002-2010 között az MSZP vezette kormányok miniszterelnökei mindig a parlamentben tartották a tavaszi és őszi évadnyitó beszédeiket. A választási években azonban egymást érik a parlamenten kívüli évértékelések, például idén tavasszal Orbán Viktor mellett Gyurcsány Ferenc és Bokros Lajos is évértékelő, összegző beszédet mondott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.