Parlament előtt a frekvencia-ügy: nincs vita?

A rádiófrekvencia-pályázatot vizsgáló parlamenti testület egyebek között arra keresné a választ, hogy kötöttek-e háttéralkut a pályázat elbírálása során az MSZP, a Fidesz, illetve az ORTT delegáltjai, és ha igen, az milyen tartalmú volt - mondta Kóka János (SZDSZ) a parlamentben.

A vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló javaslat kedden megkezdődött általános vitájában az SZDSZ-es képviselő a parlamentben azt mondta: az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a Sláger és a Danubius rádiók által használt országos rádiófrekvenciákra kiírt pályázatának elbírálása során sokak szerint a valódi versenyt kizáró, MSZP-Fidesz háttéralku eredményeként született a kihirdetett eredmény. Hozzátette: azért kezdeményezték a vizsgálóbizottság felállítását, mert ez az egyetlen olyan fórum, amely nyilvánosságot biztosíthat az ügy feltárásához.

A liberális politikus közölte: a parlamenti határozati javaslat benyújtását az indokolta, hogy október 27-én olyan ORTT-határozat született, amely "első látásra" két magyarországi kereskedelemi rádió frekvenciájának újraelosztásáról szólt, azonban, szavai szerint "megrengette a magyarországi jogbiztonságba vetett hitet". Emlékeztetett arra: a rádiófrekvenciákról szóló döntés kihirdetését megelőzően már közszájon forgott az a hír, hogy a két nagy párt által delegált ORTT-tagok összejátszottak volna azért, hogy az általuk szimpatikusabbnak tartott rádiótársaságok kapják a frekvenciákat.

Hozzátette: az ORTT döntését senki nem tudta felülírni, így az ORTT elnöke a nyilvánossághoz fordult és elmondta, hogy a két pályázót kötelező lett volna kizárni a pályázatból. Az egyik rádiófrekvencia pályázata formailag volt érvénytelen, a másik pályázat olyan kötelezettségeket tartalmazott, melyek szembemennek a médiatörvény szabályaival - jelentette ki.

Kóka János szerint önmagában az nem baj, hogy a Sláger és a Danubius Rádió elvesztette a frekvenciáját, de, mint mondta, a parlamentben nem lehet szempont, hogy kedveltük vagy nem kedveltük ezt vagy azt a rádiót.
Közölte: a határozati javaslat benyújtását nem az motiválta, hogy a két rádió elvesztette a frekvenciáját, és az sem, hogy a pártok delegáltjai valamiben megállapodtak. A baj az, hogy két olyan pályázat nyertességében állapodtak meg, amelyek nem nyerhettek volna, mert ki kellett volna zárni őket.

Feltette a kérdést: hogyan fordulhatott elő, hogy olyan pályázó nyert, aki nem felet meg a pályázati feltételeknek?
Ki vagy kik a felelősök azért, hogy a pártpolitikai háttéralkuk győztek a verseny tisztasága felett? - kérdezte.
Kóka János hangsúlyozta: néhány héttel ezelőtt a nemzetközi közvéleményben megjelent egy információ, mely szavai szerint alapvetően ásta alá a jogállamba vetett hitet. Eszerint az egyik frekvenciatulajdonos elnöke és alelnöke közölte: magyar politikai párt, vagy pártok képviselője, vagy képviselői megkeresték a frekvenciatulajdonost, és azt mondták, hogyha a pártok nem nevezhetnek ki hírigazgatót a nyertes rádió élére, akkor el fogják veszíteni a frekvenciájukat - mondta.

Feltételezések szerint a két rádió tulajdonosa nemet mondott erre a kérésre, ezt követően a párt vagy a pártok beváltották a fenyegetésüket, és ezek a rádiók elvesztették a frekvenciájukat - tette hozzá. Kóka János kijelentette: ha ez így történt, akkor bűncselekmény gyanúja merül fel, és ezért kezdeményezte a legfőbb ügyésznél, hogy hivatalból indítson eljárást az ügyben.

Az Országgyűlés alelnöke, mivel más nem kívánt hozzászólni az általános vitához, lezárta azt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.