Parlament: Pelczné alelnökölhet Áder helyett

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke válthatja Áder Jánost az Országgyűlés alelnöki székében. Áder az európai parlamenti választáson szerzett mandátuma miatt kényszerül megválni mandátumától és tisztségétől.

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke lehet az európai parlamenti választáson mandátumot szerzett Áder János utóda az Országgyűlés egyik alelnöki  tisztségében - erősítette meg a Magyar Televízió híradójának értesülését a Fidesz szerdán az MTI-nek.

Havasi Bertalan, a párt sajtófőnöke elmondta: hétfőn a frakció titkos szavazással dönt majd arról, kit jelölnek a parlamenti alelnöki posztra. Azt nem cáfolta, hogy a párt elnöksége Pelczné Gáll Ildikót javasolja a tisztségre.

Az európai parlamenti képviselőnek választott fideszes Áder Jánosnak és Deutsch Tamásnak augusztus közepéig kell lemondania magyar országgyűlési mandátumáról. A 2004 júniusában elfogadott, az EP-képviselők jogállásáról szóló törvény ugyanis kimondja, hogy az európai parlamenti képviselő nem lehet egyszerre tagja a magyar országgyűlésnek is.

Deutsch helyére a Fidesz listáról jelölhet másik képviselőt, Áder János körzetében viszont időközi választást kell majd kiírni. Mivel Áder János emellett az Országgyűlés egyik alelnöke is, így a Fidesznek ezt a pozíciót is be kell majd töltenie.

A parlamentnek öt alelnöke van, Áder Jánoson kívül ezt a tisztséget Mandur László (MSZP), Lezsák Sándor (Fidesz), Harrach  Péter (KDNP) és Világosi Gábor (SZDSZ) tölti be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.