Az államtitkár lehazaárulózta Mesterházy Attilát

Mesterházy Attila bejelentette a Parlamentben, hogy az E.On gázüzletágának megvásárlása miatt az Európai Bizottsághoz fordulnak. A kormány szociális államtitkára szerint ez is azt bizonyítja, hogy a szocialistákat csak a hazaárulás érdekli.

„Nyertesek és vesztesek” címmel mondott napirend előtti beszédet a Parlament hétfői plenáris ülésén Mesterházy Attila. Az MSZP elnöke többek között azt mondta, hogy a magyar kormány az utóbbi időszakban gátlástalan sikerpropagandába kezdett, ami csak a magyar valóság eltakarásáról szól. Mesterházy szerint a valóság inkább az, hogy sok vesztese van az Orbán-kormány politikájának. Rámutatott, hogy több mint kilencszeres a leggazdagabb és a legszegényebb társadalmi réteg közötti különbség, egyre nő a gyermekéhezés, a családok negyvenhét százaléka pedig immár a szegények közé tartozik. Mesterházy szerint az Orbán-kormány nyertesei közé leginkább csak azok tartoznak, akik részesei voltak a trafikmutyinak, a földmutyinak, vagy állami megbízásokat nyernek el a közbeszerzésekből.

Az MSZP vezetője „új csillagnak” nevezte a felcsúti polgármester Mészáros Lőrincet, akinek a sikere szerinte a Google, vagy a Facebook sikerével mérhető össze. Emlékeztetett, hogy Orbán Viktor közeli barátja alig három év alatt lett a száz leggazdagabb magyar egyike. Mesterházy szerint az Orbán-kabinet nem családbarát, sokkal inkább „sajátcsalád-barát”. Az MSZP elnöke felszólalásában rámutatott arra is, hogy a kormány kettős mércét alkalmaz, amikor a multinacionális cégek és az extraprofit ellen kampányol, hiszen nemrég vette meg a német E.On magyarországi gáztározóit, méghozzá jelentősen áron felül és hazug indokokkal. Mesterházy szerint az állam 280 milliárdot fizetett a csomagért, miközben a két cég egy becslés szerint 110 milliárdot ér csupán.

Mesterházy Attila szerint ennek az „extraprofitnak” jobb helye lenne a családtámogatásban, az oktatásban vagy a szociális szférában. Az MSZP elnöke hozzátette: miután kimerítették a parlamenti és jogi eszközöket, ezért az Európai Bizottsághoz fordulnak, hogy visszaszerezzék az emberek pénzét.

Soltész Miklós szociális államtitkár reagált a kormány részéről. A kereszténydemokrata politikus szerint Mesterházy elárulta, hogy „mire készülnek a következő időszakban: hazaárulásra”. Soltész megismételte, hogy szerinte amit az MSZP az elmúlt három és fél évben tett az európai parlamenti képviselőivel és politikusaival együtt, az felér a hazaárulással.

Az államtitkár szerint a szocialisták nem tettek mást, mind minden adandó területen Magyarországot támadták. Soltész szerint Mesterházy hazudott, amikor az E.On áráról beszélt, szerinte ugyanis az állam 260+20 milliárdot fizetett ki a tározókért, ami egy független vagyonértékelés szerint legalább 400 milliárdot ér. Soltész szerint az MSZP-seknek az fáj, hogy a jelenlegi kormány megtette azt, amire ők képtelenek voltak: csökkentették például a rezsit.

Az államtitkár azt javasolta Mesterházy Attilának, hogy beszéljen a „gyámjával” (Lendvai Ildikóra gondolt a politikus), aki annak idején tagadta, hogy gázáremelésre készülne a szocialista kormány, ehhez képest többszörösére emelték azt. Soltész államtitkár szerint a szocialisták semmit nem tudnak, csak balhét csinálni és „hazaárulni”.

A KDNP-s politikus végül arra kérte az MSZP elnökét, hogy inkább Bajnai Gordonnal, Gyurcsány Ferenccel és a belső problémáikkal foglalkozzon, ne pedig az ország ügyeivel, a társadalom többsége ugyanis támogatja az Orbán-kormány politikáját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.