Parlament-oszlató tagozat az MSZP-ben?

Amíg ez a politkai elit irányítja az országot, itt kő kövön nem marad - konstatálta Gazsó Ferenc szociológus az MSZP társadalompolitikai tagozatának vitanapján. Felmerült az Országgyűlés feloszlatása is, de az ötlet nem aratott osztatlan sikert.

Az Országgyűlés feloszlatását szorgalmazta néhány résztvevő az MSZP társadalompolitikai tagozata által szervezett országos vitanapon szombaton Budapesten, olyan vélemények is elhangzottak, a jelenlegi politikai elit alkalmatlan arra, hogy kivezesse a válságból az országot.

Több felszólaló, köztük Szabó Lajos Mátyás volt kerületi polgármester is azon a véleményen volt, hogy az Országgyűlésnek fel kellene oszlatnia magát. Szerinte az MSZP-nek hozzá kellene járulnia a parlament feloszlatásához, mert ezzel erkölcsi alapot szerezne magának ahhoz, hogy újraépítse magát.

A Merre tovább MSZP című, mintegy húsz fő részvételével az MSZOSZ székházában tartott tanácskozáson Szanyi Tibor, az egyetlen országgyűlési képviselő a résztvevők között, közölte, ő nem fogja támogatni hétfőn az Országgyűlés feloszlatását. Kifejtette: parlamenti képviselőként mandátumát az MSZP kongresszusa határozta meg, ez pedig a kormány támogatását jelenti. Elmondta ugyanakkor, hogy a párt soron következő, márciusi tisztújító kongresszusának meg kell nyitnia a vitát, döntenie kell arról, hogy napirendre tűzi-e ezt a kérdést.

Gazsó Ferenc szociológus úgy fogalmazott: "ennek az elitnek nincs keresnivalója az ország élén", s amíg ez az elit irányítja az országot, itt kő kövön nem marad, de nem lesz baloldali politizálás sem. Hozzátette: a jelenlegi "társadalomvezérlés" Magyarország erőforrásainak folyamatos felélését, a lehetőségek folyamatos elszalasztását jelenti.

Gazsó Ferenc szerint a reformok nem folytathatók, alapvető rendszerkorrekcióra van szükség a gazdaságban, az alrendszerekben, a redisztribúcióban, a közteherviselésben és a hatalmi-uralmi működésben.

Miszlivetz Ferenc szociológus szerint, ha ezzel a politikusi állománnyal, ennek felkészültségével, ezzel a bürokráciával akarnánk egy erős államot csinálni, akkor nagyobb bajban lennénk, mint amelyben vagyunk.  Úgy vélte, ha az MSZP meg akarja szólítani az embereket, ki kell mondania, hogy a rendszerváltás csődbe jutott, az átmenet is kudarcban van.

A résztvevők megvitatták a Hiller István MSZP-alelnök vezette Szociáldemokrata alapérték bizottság által készített Szociáldemokrácia Magyarországon, a XXI. század kihívása című, valamint a Szanyi Tibor vezette fenntartható fejlődés munkacsoport által írt Balra, magyar! című dokumentumot.

A két szociológus bírálta az alapérték bizottság által készített programot, hiányolva abból az új kihívásokra adott válaszokat. Nem volt ilyen egységes a fenntartható munkacsoport által írt dokumentum megítélése: Gazsó Ferenc a hogyan továbbra adott válaszokat hiányolta belőle, míg Miszlivetz Ferenc szerint, ha egy ilyen programot olvasna egy 18 éves, akkor szavazna rá.

Czöndör Gyula, a társadalompolitikai tagozat vezetője azt mondta, hogy a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által a héten bejelentett válságkezelő javaslatok nem felelnek meg a várakozásoknak és annak az értékrendnek, amelyet a tagozat képvisel.

Az MSZP választmánya 2008 januárjában vonta meg a párt belső ellenzékének is tartott társadalompolitikai tagozat országos minősítését, mivel annak tevékenységében átfedések voltak más tagozatok tevékenységével. A tagozat tovább működhetett, jogai azonban csökkentek, például azzal, hogy a választmányon szavazati jog nélküli meghívottként vehet csak részt a képviselője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.