Parlagi sast lőttek Heves megyében

A légpuskával lelőtt parlagi sas tetemét a Bükki Nemzeti Park munkatársai találták meg a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzetben. A madarat a Fővárosi Állat- és Növénykert állatorvosai vizsgálták, és a röntgen során két légpuskalövedéket találtak a fejében.

Szinte minden évben előkerül sörétes fegyverrel meglőtt sas, vagy szétlőtt sasfészek, azonban most először végzett légpuska a madarak királyával.

sas
sas

A tetem további vizsgálata még folyik, hiszen nem egyértelmű, hogy a rendszerint óvatos madár hogy engedhette az elkövető(ke)t olyan közel, hogy azok légpuskával meglőhették. A feltételezett körülmények miatt egyelőre nem zárható ki, hogy a parlagi sas esetleg mérgezés, vagy egyéb ok miatt már legyengült állapotban volt, amikor meglőtték.

Az immár tömegessé vált mérgezéses esetek mellett aggasztó tény, hogy szinte minden évben találni meglőtt sast és szétlőtt sasfészket! A mérgezéssel ellentétben a lövéses eseteknél biztosan kijelenthető, hogy a szándékos pusztítás célpontjai maguk a fokozottan védett ragadozómadarak, hiszen hazánkban minden ragadozómadár védett, így nem merülhet fel a vadászható fajjal történő összetévesztés lehetősége.

A lelövések más ragadozó madár fajokat is érintenek. 2008 februárjában egy – a kerecsensólyom-védelmi LIFE program keretében műholdas jeladóval felszerelt – öreg hím kerecsensólymot lőttek le Heves megyében. A fokozottan védett sólymot lelövő „puskást” azóta sem találta meg a rendőrség.
A sasok országos állománya ugyan lassan emelkedett az utóbbi években, de még mindig csak 85 pár parlagi sas és 160 pár rétisas él hazánkban. Az elmúlt két évben mérgezetten megtalált 29 parlagi sas az ezen időszak egész európai uniós szaporulatának több mint 10 százaléka.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi (MME) Egyesület nyilvántartása szerint a következő parlagi sassal kapcsolatos esetek váltak ismertté a közelmúltban:

- 2002-ben Békésben lőttek bele egy parlagisas-fészekbe, ami később leszakadt, és az egyik fióka el is pusztult (két fióka sikeresen kirepült a fészek helyére rakott műfészekből).

- 2003-ban Nagykunságból került elő egy meglőtt szlovák gyűrűs parlagi sas teteme.

- 2005-ben Hevesben akadtak egy megsörétezett fiatal parlagi sas tetemére.

- 2006 decemberében a Mezőségben találtak egy öreg parlagi sast, aminek a fejében és a testében számos sörétszem volt (a madár röpképtelen és az egyik szemére vak lett, a Hortobágyi Nemzeti Park Górésiragadozómadár-telepére került).

- 2007-ben a Hernád-völgyben lőttek szét egy parlagisas-fészket (az évek óta ott költő pár azóta eltűnt a territóriumból).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.