Parlagfűpénz: felélve

Válaszolt a földművelésügyi miniszter arra a képviselői kérdésre, hogy mire költötték az adófizetők parlagfűirtásra 2009-ben felajánlott 1 százalékát (1,1 milliárd forintot). A válasz igen kevés konkrétumot tartalmaz.

Miközben Magyar Zoltán Jobbik-képviselő azért tette fel írásbeli kérdését, hogy megtudja, valóban végkielégítésekre, terepjáróra és számítógépre költötték-e a pénzt, Fazekas válaszából az derül ki: erre költötték. De ezt minisztériumi nyelven átcsoportosításnak nevezik.

"A Vidékfejlesztési Minisztérium 20/03/10 „Parlagfű elleni közérdekű védekezés végrehajtásának támogatása" fejezeti kezelésű eredeti előirányzatán a 2011. évben 1 .083,9 millió forint állt rendelkezésre - írja válaszában Fazekas -, amelyből két részletben 642 millió forint átcsoportosításra került. Az átcsoportosítást követően a „Parlagfü elleni közérdekű védekezés végrehajtásának támogatása" előirányzaton rendelkezésre álló összeg 41, 7 millió forint évközi bevétellel egészült ki, így 483,6 millió forintot a Vidékfejlesztési Minisztérium a parlagfű elleni védekezés szakmai feladataira felosztotta, az érintett felekkel a megállapodásokat megkötötte."

"A Kormány feladata, hogy a hatósági munkát támogatva mindent megtegyen annak érdekében, hogy a parlagfű elleni védekezés eredményes legyen" - írja Fazekas, és ezzel indokolja, hogy miért költötték el a pénzt prevencióra, "a megelőzést elősegítő kommunikációra" és a "szoros együttműködésre a civilekkel". Pénzbe kerültek "a nemzetközi együttműködést segítő egyeztetések", a kísérletek, az oktatási és segédanyagok, a képzések és a szakmai programok is, amelyek "megszervezésre és lebonyolításra kerültek" 2011-ben. A miniszter azt is leírta válaszában, hogy "a folyamatos társadalmi szemléletformálás mellett fontos cél a hatósági eljárások folytatása, azok erősítése és hatékonyságénak növelése."

A polgárok által felajánlott 1,1 milliárd forint sorsáról annyit lehet a minisztertől megtudni, hogy 542 millió forintot zároltak (az állampolgárok nem így rendelkeztek - A Szerk.), majd "más fejezeti kezelésű előirányzatra" csoportosították át (Fazekasnál következetesen: került átcsoportosításra). Ezt a tárca "igen szűkös költségvetési mozgástere, illetve kiemelt prioritást élvező feladatok forrásának biztosítása indokolta" (a polgárok az 1 százalék felajánlásakor a parlagfű elleni küzdelmet jelölték meg feladatnak - A Szerk.)

Az 542 millió forintból a minisztériumi igazgatás 119,9 milliót a létszámleépítések miatti végkielégítésekre és informatikai kiadásokra fordított (az állampolgárok nem így rendelkeztek - A Szerk.), Tanyafejlesztési Programra pedig 105 millió forintot szántak a parlagfüves pénzből, merthogy "ez kiemelt feladata a tárcának".

Hogy kinek fizették ki a 105 millió forintot? Önkormányzatoknak, tanyagondnoki szolgálatoknak és tanyagazdáknak. A helyhatóságok útjavító gépeket és berendezéseket vehettek a pénzből.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.