Párizs miatt félárbócon a magyar nemzeti lobogó

Az Országház előtt a párizsi terrortámadások miatt Orbán Viktor jelenlétében félárbócra eresztették Magyarország lobogóját. Az eddig 129 halálos áldozatot követelő pénteki események miatt ma nemzeti gyásznap van.

Katonai tiszteletadással felvonták, majd félárbócra eresztették Magyarország lobogóját a párizsi terrortámadásokban elhunyt áldozatok emlékére elrendelt nemzeti gyásznapon vasárnap. Az Országház előtti Kossuth téren rendezett ceremónián részt vett Orbán Viktor miniszterelnök.

A megemlékezésen jelen volt mások mellett Simicskó István honvédelmi miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Trócsányi László igazságügyi miniszter és Eric Fournier budapesti francia nagykövet. 

A párizsi merényletek miatt november 15-ére elrendelt nemzeti gyásznapról szombaton jelent meg a kormány rendelete. A gyásznapon a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi törvényben meghatározott középületekre zászlóhasználat esetén gyászlobogót kell kifüggeszteni, lobogóhasználat esetén Magyarország lobogóját és az európai uniós lobogót félárbócra kell ereszteni.

Ezt követően mások mellett Orbán Viktor miniszterelnök is lerótta kegyletét a párizsi merénylet áldozatai előtt a budapesti Francia Intézetnél - derült ki a miniszterelnök Instagram oldalára feltett videóból. A kormányfő kísérői körében egy szál virágot és egy mécsest helyezett el az épületnél. Orbán Viktor társaságában jelen volt Trócsányi László igazságügyi miniszter - aki négy éven át volt Magyarország párizsi nagykövete -, valamint Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és Éric Fournier, Franciaország budapesti nagykövete.

A péntek éjjeli párizsi merényleteknek 129 halálos áldozata van, 352-en megsebesültek. A több helyszínen elkövetett támadásokat az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.

Mint azt korábban Orbán Viktor bejelentette: az operatív törzs szombat reggeli ülésén megerősített biztonsági intézkedéseket léptettek hatályba, amit az emberek tapasztalni is fognak például közlekedési csomópontoknál, pályaudvarokon, repülőtéren. Ennek keretében "száz százalékos működésbe hozták" a magyarországi terrorveszély B szintjét. Így több rendőr és katonai rendész lesz az utcán, megerősített fegyverzettel. A vasárnapi budapesti magyar-norvég labdarúgó-mérkőzéssel kapcsolatban azt mondta: az UEFA döntésétől függ, hogyan rendezik meg a találkozót. Benkő Tibor, a honvédvezérkar főnöke szombaton az MTI-vel azt közölte, hogy fokozottan védik a Magyarországon lévő külföldi katonákat.

A szocialista párt vezetői kora délután mécseseket gyújtanak a francia nagykövetség épületénél. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.