Parázs vita a közmédiumokat felügyelő kuratóriumok körül

Szabó László szerint hatalmasra duzzadhatnak a közmédiumokat felügyelő kuratóriumok.

 

A parlament alakuló ülésével egy időben le kellett volna mondania a Magyar Televíziót, a Magyar Rádiót és a Duna Televíziót felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöksége 43 tagjának - reagált az MTI-nek Szabó László, a Hungária Televízió Közalapítványnak a Fidesz által delegált tagja a három SZDSZ-es delegált pénteki közleményére, mely azt tudatja, hogy Kozák Márton és Rajk László, a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségi tagjai, valamint Székely Gabriella, a Duna Televíziót felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriumi tagja kitöltik mandátumukat. Szabó László hozzátette: ha nem alakulnak meg új tagokkal a kérdéses kuratóriumok, azok az új parlamenti erőviszonyok alapján "hatalmasra duzzadhatnak".

Szabó László kifejtette: a grémiumokban immár olyan pártok képviselői ülnek, amelyek nem rendelkeznek parlamenti képviselettel, továbbá a parlament alakuló ülésétől kezdődően a Jobbiknak és az LMP-nek is joga van tagokat jelölni a kuratóriumokba. Mint érvelt: a testületek már így is borzasztóan felduzzadtak: 13 fő ül a Duna Televíziót, továbbá 15-15 az MTV-t és a Magyar Rádiót felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségében. Ha ezt az új parlamenti erőviszonyoknak megfelelően kellene kiegészíteni, akkor számuk 30-40 fölé emelkedne. Ezt azonban tiltja a médiatörvény, amely kimondja, hogy a civil delegáltakból álló kuratóriumokban ülők számát nem haladhatja meg az elnökségben ülők száma - magyarázta Szabó László, aki szerint "jót tenne" a közmédiumoknak, ha átláthatóbban és olcsóbban, vagyis kevesebb kurátorral dolgoznának. A három SZDSZ-es delegált pénteken közreadott közleményében az áll: ők a törvényességet és a közmédia függetlenségét szolgálják azzal, hogy kitöltik mandátumukat.

L. Simon László fideszes parlamenti képviselő, aki várhatóan az új parlament kulturális és sajtó bizottságának elnöke lesz, és eddig a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének fideszes delegáltja volt, az MTI-nek az SZDSZ-es delegáltak közleményére reagálva úgy fogalmazott: a közmédiumokat felügyelő kuratóriumoknak "egyszerre kell takarékosan és hatékonyan működniük". Elmondta: a bizottság várhatóan még idén foglalkozni fog a közmédiumok ügyével.

A Magyar Televízió Közalapítvány (MTVK), a Hungária Televízió Közalapítvány (HTVK) és a Magyar Rádió Közalapítvány (MRK) kuratóriumi elnökségébe a Fidesz és a KDNP által jelölt tagok kedden kezdeményezték, hogy mindhárom testület minden tagja nyújtsa be lemondását az új országgyűlés alakuló ülésének napjával. Erről a közalapítványi kuratóriumi elnökségekbe a Fidesz és a KDNP által delegáltak nevében Balogh László (MTVK), Gál András Levente (MRK) és Rékási Róbert (HTVK) kuratóriumi elnökhelyettesek tájékoztatták kedden az MTI-t.

A delegáltak úgy vélték: szerintük a kuratóriumi elnökségi tagoknak most együttesen, testületileg kellene visszaadniuk mandátumukat az új országgyűlésnek, hogy az kisebb létszámú, kevesebb közpénzt elköltő és a választói akaratot kifejező testületeket választhasson. A három közalapítvány kuratóriumának működése évente több százmillió forintot emészt fel, amelynek jelentős részét teszi ki a kuratóriumi elnökségek tagjainak díjazása - írták. A testületek jelenlegi létszámának csökkentése - a médiatörvény által előírt minimumra, 8-8 tagra - a kuratóriumi elnökségek munkáját hatékonyabbá, takarékosabbá és átláthatóbbá tenné - tették hozzá. Bíznak benne, hogy a szocialista, szabad demokrata és MDF-es delegáltak egyetértenek javaslatukkal - írták keddi közleményükben a Fidesz és a KDNP delegáltjai.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.