Parázs vita a Kossuth téri mélygarázsról

Nem történhetett hűtlen kezelés a Kossuth téri mélygarázs-beruházásánál, mert a generálkivitelezői szerződés hatályba léptető feltétele a jogerős építési engedély - mondta Gyarmati Zoltán, a Parking Kft. ügyvezető igazgatója.

Ameddig az építési engedély nem születik meg, addig a generálkivitelezői szerződés nem lép hatályba, vagyis a generálkivitelezőnek nem lehet kárigénye a Parking Kft.-vel szemben - magyarázta Gyarmati Zoltán arra reagálva, hogy az V. kerület polgármestere, Rogán Antal szerint akár a hűtlen kezelés gyanúja is felmerülhet a beruházással kapcsolatban.

Az ügyvezető szólt arról, "nem lényeges", hogy Rogán Antal Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármesterhez és Tarlós Istvánhoz, a fővárosi Fidesz-frakció vezetőjéhez fordul, mert a Fővárosi Közgyűlés döntése alapján bizottság vizsgálja a beruházást.

Ezt megelőzően Rogán Antal elmondta: tudomása szerint a főváros tulajdonában lévő Parking Kft. vezetője úgy írt alá szerződéseket a tervezett mélygarázs megépítéséről, hogy nem rendelkezett építési engedéllyel, ami megítélése szerint a hűtlen kezelés gyanúját is felveti. Mint mondta, ezt maga a Parking Kft. vezetője ismerte el, amikor perrel fenyegette meg az önkormányzatot, amiért az nem adta ki a szükséges engedélyt, s ezzel milliárdos kárt okozott a cégnek. Ha viszont nincsenek aláírt szerződések, akkor nem érhette kár a céget, így a perrel való fenyegetőzés alaptalan.

A polgármester szólt arról is, hogy a terveket azért nem engedélyezte az önkormányzat, mert ellentétesnek találta azt a zöld területekre vonatkozó rendelkezéssel. A Kossuth Lajos téren 27 fát kellene kivágni a mélygarázs miatt, amit indokolatlanul soknak tart a hivatal. Ugyan a Parking Kft. vállalta, hogy ennél sokkal több fát telepít, de nem a kerületben, hanem Óbudán.

Rogán Antal nem tudja támogatni, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben egy olyan mélygarázst építsenek négymilliárd forintért, amit csak a képviselők, illetve a Parlament személyzete használhat. Szerinte a Kossuth tér felszíni rendezése nem várhat, és erről már korábban születtek tervek, ráadásul a költségvetésben elkülönített pénz van a beruházásra. A felszín rendezését körülbelül 1,2 milliárd forintból lehetne megoldani, és a terület még Magyarország 2011-es uniós elnöksége előtt elkészülhetne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.