Parázs jelenetek a Szabadság téren

A rendőrök és a tüntetők közötti szóváltással, lökdösődéssel indult a megszállási emlékmű elleni szokásos demonstráció a Szabadság téren. Az élőlánchoz felsorakozó tiltakozók szerettek volna uniós papírzászlókat kitenni az építési terület körüli kordonra, de a rendőrök ezt megakadályozták.

Parázs jelenetek következtek. A tüntetőket (csütörtök kora este mintegy 100-150 ember gyűlt össze a Szabadság téren) különösképpen felháborította, hogy egy rendőr állítólag nem csupán eltávolította, hanem szét is tépte a zászlócskát. „Az Európai Unió tagjai vagyunk. Miért nem tehetjük ki az uniós zászlót?" – perlekedtek a demonstrálók a rendőrökkel, akik szemmel láthatóan szerették volna elkerülni, hogy komolyabb fizikai erőszakot alkalmazzanak a tiltakozókkal – közöttük az ötvenhatos halálraítélttel, Mécs Imrével – szemben.

A zászlókat azonban továbbra sem engedték kirakni. A kordon „forró pontjánál" egyre többen gyülekeztek, a rendőrök egyre kevésbé tudták, mitévők legyenek. „Demokráciát!, Demokráciát!" – szólt a tiltakozók kórusa. Mielőtt végleg elszabadultak volna az indulatok, megérkezett az újabb parancs: a tüntetők mégis kitűzhették az uniós jelképeket.

A kedélyek lecsillapodtak, a demonstráció ökumenikus istentisztelettel folytatódott. Lovas Zoltán újságíró elmondta, hogy a szervezők több felekezetet megkerestek. Sem a Mazsihiszhez tartozó rabbik, sem a római katolikus papok között nem találtak olyan személyt, aki eleget tett volna a felkérésnek. A reformátusokkal viszont nem is próbálkoztak. Lovas közlése szerint azért nem, mert a református egyház megtűri soraiban ifjabb Hegedűs Loránt lelkészt. (Bár név szerint nem említette, vaskos jelzők kíséretében egyértelművé tette, hogy róla van szó.)

Így végül csonka ökumené helyszíne lett a Szabadság tér: csak két felekezet képviselője, Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője és Donáth László evangélikus lelkész lépett mikrofonhoz.

Mi nem szentelünk sem stadiont, sem emlékművet. Az a feladatunk, hogy Isten igéjének igazságát hirdessük – kezdte Iványi Gábor. Keresztény lelkipásztorként és magyar polgárként megkövette zsidó testvéreinket azokért a bűnökért, amelyeket keresztények és magyarok követtek el ellenük. Dőljön le és kerüljön a történelem szemétdombjára ez a szobor, az igazak pedig ragyogjanak Isten dicsőségére – kívánta Iványi Gábor.

Ünnep van – utalt Donáth László a húsvét utáni negyvenedik napra, amit a katolikusok áldozócsütörtöknek, a protestánsok a mennybemenetel ünnepének neveznek. Ki kell állni azokért, akiket üldöznek: legyenek akár zsidók vagy keresztények, kommunisták vagy homoszexuálisok. Mind hordozói annak a krisztusi szenvedésnek, amelyről tanúságot teszünk – mondta az evangélikus lelkész.

A szervezők bejelentették, hogy többek kérésére a tiltakozó demonstráció pénteken a megszokott időpontnál egy órával később, fél ötkor kezdődik majd.

Ami az emlékmű építését illeti: nincs lényeges változás. Az oszlopok régóta állnak, de a sasos-arkangyalos szobornak egyelőre se híre, se hamva. Az egyszer már módosított kormányhatározat szerint az emlékműnek május 31-ig – tehát most szombatig – kellene elkészülnie, de mind kevésbé valószínű, hogy határidőre a helyére kerül a szobor.

Pásztor Tibor V. kerületi szocialista képviselő szerdán – megbízható információkra hivatkozva – azt nyilatkozta lapunknak, hogy június közepéig meghosszabbították a Szabadság téri megszállási emlékmű építésére kiadott területfoglalási engedélyt. Mindebből szerinte arra lehet következtetni, hogy akár heteket is csúszhat a szoboravatás. A kormányzat mindeddig nem adott érdemi tájékoztatást.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.